По-високи от нормалните концентрации на синтетична оцетна киселина са засечени в няколко марки оцет в последните месеци.
В истинския оцет има витамини, антиоксиданти и ароматични съединения. Формулата на фалшивия е вода плюс оцветител, 10 на сто истински оцет и разтворена киселина.Д-р Сергей Иванов, експерт по безопасност на храните, директор на лаборатория: Възможно е вътре да има остатъци от пероцетна киселина или други по-агресивни алдехиди и възможно е да предизвика алергична реакция, възможно е да раздразни хората с по-чувствителен стомах.
Експертите не могат да дадат съвет как да разпознаем истинския оцет, тъй като фалшивият се прави толкова добре, че само лаборатория може да разпознае ментето. В една от закусвалните в София за всеки случай избягват най-евтините марки оцет:Д-р Сергей Иванов, експерт по безопасност на храните, директор на лаборатория: Вкусът е аналогичен, но става въпрос за два коренно различни продукта.
Напълно законно от март тази година производителите могат да правят подобие на оцет, под наименованието кисел продукт, кисела подправка или синтетичен оцет. Незаконното, обаче е, че те често продължават да поставят етикет "Оцет" и да не описват състава на продукта.Ваня Димитрова, готвач: Може да разреден, може да е прекалено кисел, може да е вреден, не се знае какви Е-та има вътре.