НОВИНИ

ГЕРБ ще преговаря за кабинет на малцинството с премиер Борисов (ОБЗОР)

ГЕРБ ще започнат преговори за съставяне на кабинет на малцинството с премиер Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 06.10.2014
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
ГЕРБ ще започнат преговори за съставяне на кабинет на малцинството с премиер Бойко Борисов. След заседание на Изпълнителната комисия, от партията днес заявиха, че разговорите ще стартират след окончателно обявяване на резултатите от изборите. ГЕРБ ще поканят формациите, които влизат в парламента по реда на големината на групите - тоест ще започнат с БСП и ДПС, макар че категорично не смятат да влизат в коалиция с тези партии. ГЕРБ обмислят две възможности да намерят формулата за властта. Да се опитат да съставят коалиция или само да търсят подкрепата от други партии за бъдещ кабинет.
Румяна Бъчварова - ГЕРБ: "Съзнаваме, че това ще бъде кабинет на малцинството и това е най-големият компромис, който ние правим като политическа сила - да поемем тази отговорност. Ще се опитаме да постигнем максимална подкрепа, поне до 120. Ако имаме възможност и по-широка. Всичко под 110 мандата подкрепа би било рисково."
Димитър Николов - зам.-председател на ГЕРБ: "Ако на партия ГЕРБ бъдат извивани ръцете, ние разглеждаме вариант следващи избори около Коледа."
ГЕРБ подават ръка за преговори по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента - от втората по големина БСП, до най-малката. Няма да започнат с Реформаторския блок, заради условието им Борисов да не е бъдещ премиер.
Цветан Цветанов - председател на Предизборния щаб на ГЕРБ: "Когато се проведат едни демократични избори, председателят на най-голямата партия получава мандат за съставяне на правителство."
Томислав Дончев - евродепутат от ГЕРБ: "Точно изминалата година и половина би следвало да е големият урок колко са патологични  нелидерските формати."
Снощи лидерът на ГЕРБ също атакува реформаторите за поставеното условие.
Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Те поставят условия, които за нас са едно задкулисие. Няма как, тази партия я водя аз. Този резултат съм го постигнал аз със всичките тези хора. Трябва ли да се почувствам обиден или виновен, че съм ги победил? Аз казвам аз съм готов да си заложа главата и заедно с другите да измъкнем България от кризата, имам подкрепата от Европа. - Готов кабинет имате ли?- Имам разбира се, но ако стигнем до някакъв компромис с останалите, той ще претърпи корекции."
Лидерът на ГЕРБ призова другите партийни водачи да не правят прибързани изказвания и след консултации да се търси изход от кризата.
Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: С кои формации бихте преговаряли и с кои не бихте категорично? "Оттук нататък всички политически лидери трябва да си дадат ясна сметка за своето представяне. Защото не може да имаш 7-8 процента и да имаш огромните претенции, че си най-великият. С ДПС няма как да работим заедно. Вече чух, че реформаторите не ни желаят, чух БСП, че остават опозиция, обидени, че имат нисък резултат."
При тази конфигурация аз не виждам как ще се направи правителство.
"Сега са наранени, сега им е тежко. Знаете ли какво е столетница да падне двойно от ГЕРБ? - На вас тежко ли ви е, че нямате повече гласове? - Напротив, ако имахме над 100 тогава нямаше да има мърдане, тогава каквото и да ми кажат, трябваше да го изпълнявам. Като съм победил 2 пъти с по-голям резултат БСП ми е весело."
Според лидера на ГЕРБ най-тежкият сценарий за държавата ще бъде нови избори преди Коледа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висши държавници почетоха 1000 години от смъртта на цар Самуил
Висши държавници почетоха 1000 години от смъртта на цар Самуил
Македония осъди 17 шпиони
Македония осъди 17 шпиони