НОВИНИ

Инфекции с хепатит при хемодиализа

Стряскащи данни съобщиха днес от дружеството на нефролозите. За първи път специалисти-нефролози признаха публично, че по време на хемодиализа рискът от заразяване с хепатит С и В е огромен. Оказва се, че всеки пети пациент на диализа носи вируса на хепатит.На изключително висок риск от зараза са изложени медицинските служители, които работят с кръв. Заразяването най-често става при случайни убождания и некачествени консумативи. Затова нефролозите настояват за безплатно лечение и профилактика на лекарите срещу хетатит В и С.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:33, 12.10.2014
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Когато бъбреците спрат да работят, машинното очистване на кръвта е единственият им шанс да оцелеят. При хемодиализата обаче, рисковете от зараза с вирусен хепатит са много по-големи. Доказва го шест пъти по-високата честота на разпространение сред хемодиализираните, с вирусен хепатит са и 22 процента от бъбречно трансплантираните.

1012_vazelovД-р Евгений Възелов, началник на клиника по хемодиализа - Александровска болница: Преди 89-та година вируса не е известен - естествен кагато е известен кръвта не се следи за него
1012_mushekovДоц. Валентин Мушеков, д.м., началник на отделение по хемодиализа - институт "Пирогов": Преди много години имахме повторна употреба на хемодиализатори и мембрана това беше много отдавна сега всичко е за еднократна употреба.

- Самият факт че хеп С е по-висок 6 пъти показва че има много какво да се направи, - казва д-р Възелов.

Въпреки това, рискът от инфектиране и за пациентите и за медицинския персонал остава сериозен.

1012_paskalevпроф. Емил Паскалев, председател на Българско нефрологично дружество: Тези рискове имат най-вече случаен характер. Случайности при ..да кажем дефекти на някои консумативи кдето е възможно да стане пробрем
доц. Валентин Мушеков.- Най-вероятно пипането на фистулни игли с ръце на персонала - всеки медицински специалист, който контактува с кръв, с взимане на кръв винаги може да попадне частичка от кръв върху него и при убождане при нараняване на целостта на кожата да попадне в кръвта.

И според изследване на персонала в няколко диализни центъра се оказва, че 13 процента, или всеки 8-ми има хепатит. Голяма част от работещите в другите центрове не искат да се изследват, няма и такова изискване. И въпреки, че този проблем съществува от години, едва сега дружеството на нефролозите настояват за безплатно лечение и профилактика.

проф. Емил Паскалев - Това нещо за първи път се оповестява в такъв мащаб като проблем сред нас и във връзка с това че следващата година на ниво ЕС ще имаме лечение, което ще е дефинитивно т.е. за пълно излекуване и то за кратък период от време.

По време на работа, в резултат на случайни ситуации, те не би трявало да търпят тези негативи, а точно трябва да им се помага. Да бъдат от първи порядък за лечение.

Появата на медикаменти, които бързо и окончателно лекуват хепатит С, ще активира в скоро време и други гилдии да признаят рисковете и да поискат защита. Предстои това сдза стане на конгреса на хирурзите, в същата ситуация са и стоматолозите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК обяви имената и на последните 18 депутати
ЦИК обяви имената и на последните 18 депутати
Патриотичният фронт поиска програмно управление и правителство на националното  спасение
"Патриотичният фронт" поиска програмно управление и правителство на националното спасение