НОВИНИ

Грандиозен спектакъл гостува в София на 5 декември

София ще бъде домакин на най-голямото филмово-музикално шоу в света на 5 декември.

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 26.10.2014
Чете се за: 01:29 мин.
У нас
София ще бъде домакин на най-голямото филмово-музикално шоу в света на 5 декември. "Властелинът на пръстените ин консерт" идва за първи път в Източна Европа. Спектакълът е патентован от създателя на саундтрака на легендарната трилогия, Хауърд Шор. В грандиозното шоу ще участват над 250 музиканти и изпълнители, които ще пресъздадат музиката от филма на живо, в пълен синхрон. Освен чуждестранните гости, в зрелищното шоу под диригентството на маестро Давид Райц ще участват Симфоничният оркестър на БНР, Детският радио хор и хорът Софийските момчета. Властелинът на пръстените оставя хората без дъх, без значение колко пъти са преживявали историята на Средната земя. Не само заради брилянтния начин, по който Толкин разказва, и не само заради безупречния подход на Питър Джаксън да заснеме невероятната трилогия. Но представете си как би звучал "Властелинът" без феноменалния саундтрак на Хауърд Шор. Същия, който един ден решава да създаде единствения по рода си зрелищен спектакъл - филм и музика на живо. Посетен от над 3 милиона зрители в целия свят.
Петър Димитров - организатор: "Невероятното е, че България има шанса да посрещне такъв невероятен формат. Технически е много интересно самото изпълнение, защото имаме едно изключително интересно помощно средство - освен партитурата на диригента, той пред себе си има и един екран, на който също се излъчва филма, но с няколко светлинни и цифрови индикатора, които през цялото време му дават актуално темпо, за да може той да бъде подготвен във всеки един момент".
Специално за грандиозния проект, филмът ще бъде прожектиран в HD формат върху 25 метров кино екран, който ще се вижда от всяка една точка в залата. Плюс акустика, която не оставя и тон, който да не бъде разпознат.
Петър Димитров - организатор: "За първи път ще бъдат монтирани няколко закъснителни линии, които да осигурят всъщност перфектен звук през цялото време".
И още една впечатляваща подробност, освен диригентът маестро Райц, оркестърът и хорът ще си партнират със солистката, израснала с мега спектакъла на Шор и трилогията. Участвала в концерта за първи път едва на 15.
Петър Димитров - организатор: "Преди 10 години за първи път Кейтлин Луск изпява Лорд ъф дъ рингс ин консерт в Люцерн, именно, на премиерата на това шоу и оттогава тя е топ артистът на този формат".
А освен нея, у нас пристигат едни от малкото музиканти, подготвени да свирят на изобретени лично от Шор нестандартни инструменти, използвани в оригиналния саундтрак като спираловидни чинели, 250-килограмова наковалня, върху която се свири с истински чукове и пиано без клавиши, чиито тонове "вадят" метални вериги.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени от БАН създадоха робот за ин витро процедури
Учени от БАН създадоха робот за ин витро процедури
Бразилия избира президент на балотаж
Бразилия избира президент на балотаж