НОВИНИ

350 000 лева на ден са загубите на превозвачите заради блокадата на границата

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с гръцкия си колега Алексис Ципрас по повод блокадата на границата, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов е посочил, че близо 1800 тира изчакват от двете страни на границата и търпят огромни загуби и санкции. Премиерът е призовал гръцката страна да предприеме мерки, включително чрез осигуряване на коридор за транзитни превози. 350 000 лева на ден загуби за българските международни превозвачи - това са щетите само от неустойки заради забавените доставки. По техни данни, 1200 ТИР-а стоят блокирани от гръцка страна. Министерството на транспорта привика гръцкия посланик Димостенис Стоидис с искане Гърция да осигури свободен коридор за транзитния трафик. До четвъртък, обаче, решението на проблема изглежда невъзможно, е гръцкият отговор заради очакваната общонационална стачка. Ако трябва, България ще търси съдействието на Брюксел, заявиха пък от Външно министерство.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на "По света и у нас"
18:33, 02.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Всеки български тир губи по 150 евро на ден от блокадата. Толкова е минималната неустойка за забавянето, възмутиха се от Съюза на международните превозвачи. Очаква се и товарът, който превозват, да започне да се разваля, което ще умножи загубите.

Йордан Арабаджиев, предс. на Съюза на международните превозвачи: "Искаме и държавата да се намеси малко по-остро, за да може проблемът да бъде решен. Един превозвач, ако си е направил сметка, че може да достави стока за 3 дни от Г-я до Б-я, а не може да я достави, а тя е разваляема, тук вече отиваме в съвсем други загуби".
;

Загуби търпи и Йоанис Козас, който има фирма за пакетиране на маслини в Благоевград. Седем негови камиона от вчера на обяд чакат на Кулата и на Гоце Делчев.

Йоанис Козас, собственик на фирма за пакетиране на мислини: "Мислили ли сте вариант въобще да не пускате камиони надолу, след като границата? - Да, утре имам за експорт и това говорим, защото и на друга сграда и там имаме експорт. Мислим да не пращаме въобще".

Бизнесът призова транспортните фирми и търговци да извадят сертификати за форсмажорни обстоятелства, за да минимизират неустойките и загубите пред своите търговски партньори. Сертификатът се издава от всички браншови организации.

Камен Колев, Българска стопанска камара: "Всеки търговски договор съдържа клаузи, че той може да не се изпълни при наличието на форсмажорни обстоятелства. Така че насрещната страна няма да търси компенсации".
;

На спешна среща по-рано днес, Министерството на транспорта е поискало от гръцкия посланик Димостенис Стоидис Гърция да отвори коридор за транзитния трафик. Стоидис е изразил съмнение, че до четвъртък проблемът ще се реши. България, ако се наложи, ще поиска и намесата на Брюксел, заяви външният министър Даниел Митов.

Даниел Митов, министър на външните работи: "Стачките са стачки, не бива, обаче, вътрешни проблеми да се превръщат в повод за нарушаване правото на свобода на движение".

Българският посланик в Атина също е настоял пред гръцките власти проблемът да се реши час по-скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева: Меглена Кунева се представи добре
Цвета Караянчева: Меглена Кунева се представи добре
Малолетна в деветия месец оцеля след скок от четвъртия етаж
Малолетна в деветия месец оцеля след скок от четвъртия етаж