НОВИНИ

Направиха 3D възстановка на паметника "Създатели на българската държава" в Шумен

С 3D възстановка на паметника "Създатели на българската държава" в Шумен и добавяне в интерактивна туристическа карта на България ще се популяризира монумента. От години уникалните му скулптури и мозайка се нуждаят от реставрация. Проблемът се оказва, че не е в липсата на средства, а в неустановения статут на паметника.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
11:37, 07.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Построеният за честването на 1300-годишнината от основаването на България монумент се нуждае от сериозна реставрация. Преди няколко години се отчупи копитото на коня на Хан Аспарух, много от елементите на мозаечното пано, което символизира кирилицата ги няма.

Ваня Стоянова, директор на Общинско туристическо предприятие - Шумен: Има пропадания на настилките, мозайката, която е най-голямата мозайка на открито в Европа, вече е загубена, почти 1/3 от нея липсва и са необходими много сериозни средства за поддръжката, в ремонта и реставрационните дейности на паметника.

Основна реставрация не е по силите на местния бюджет. Държавата също не може да даде пари, заради бюрократична спънка - паметникът няма статут. Това е проблем и за кандидатстване по европейски програми. Интерактивна туристическа платформа, чрез която вече се популяризира историята на Северозапада, ще направи визуализация на монумента.

Димитър Игнатов, администратор: След това ще направим една масова кампания в България, ще популяризираме паметника като всеки човек, ще може да се запознае с историята на този паметник, защо е направен, какъв е смисълът паметника да се поддържа, защото не е нужно да чакаме нещо да се разруши, след това да се възстановява.

В средата на септември визуализацията ще бъде достъпна за всеки турист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чрез игри и забавления подготвят децата в квартал Селеметя за училище
Чрез игри и забавления подготвят децата в квартал Селеметя за училище
Евакуираха 2 500 мигранти в Париж
Евакуираха 2 500 мигранти в Париж