ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Хлебопроизводители искат закон за хляба

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Хлебопроизводители от Габрово настояват да се въведе минимална цена на хляба от 1 лев.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Хлебопроизводители от Габрово настояват да се въведе минимална цена на хляба от 1 лев. Така според тях ще се защити качествената продукция. В кампанията на БНТ 2 "Купувам българско" ще ви разкажем защо заетите в бранша искат и въвеждането на специален закон за хляба. 30 хиляди хляба на ден излизат от пещите на хлебозавода в Габрово. В града обаче остава малка част от продукцията заради намалялото население и големите вериги, които правят всевъзможни промоции, за да привлекат повече клиенти. В евтиния хляб има всичко друго, но не и качествени продукти, казва директорът на хлебозавода Детелин Лазаров. Според него поевтиняването на горивата няма как да окаже влияние върху цената на хляба, още повече, че от седмица хлебната пшеница е поскъпнала. Детелин Лазаров - директор на хлебозавода в Габрово: От понеделник мелниците ни зарадваха с 20 лева увеличение цената на брашната. Би трябвало и ние да увеличим цената на хляба, но за съжаление, пазарната ситуация не го позволява, защото на пазара има огромни мощности, някои продават под себестойността. Затова производителите настояват да се приеме специален закон за хляба, който да дисциплинира пазара и да го извади на светло. Техниката в този хлебозавод е изцяло родно производство. Когато излезе от тази лентова пещ температурата на хляба трябва да е около 95 градуса, за да сме сигурни, че е изпечен добре. Грета Стефанова - технолог: Истинският хляб трае не повече от 2-3 дни. Затова трябва да се продава в региона, в който е произведен.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?