НОВИНИ

"Електронни очи" - историята на един незрящ учител по философия

Продължава кампанията "Електронни очи", която застава зад желанието на младите хора със зрителни увреждания да бъдат активни и сами да управляват живота си.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:13, 01.04.2015
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Продължава кампанията "Електронни очи", която застава зад желанието на младите хора със зрителни увреждания да бъдат активни и сами да управляват живота си. Тяхната идея е да се създаде говорещо мобилно приложение за навигация по улиците на града. Днес ще ви срещнем с един незрящ учител по философия от професионалната гимназия "Джон Атанасов".

Той е енергичен, с уверена походка, всеки ден минава сам пътя до класната стая.

Иван Бозуков - учител: "Дайте първо да се разпиша в книгата на класа".

И урокът започва. Снимаме децата в гръб, за да спазим правата на непълнолетните. Те самите днес ще учат за права. И за власт, и политика.

Интересно ли е? - Той го прави интересно.
- Така ли?
- Да, той е един изключителен човек.
Иван Бозуков - учител: "Продължаваме с дефиниране на корупцията. Какво разбирате под корупция? Един ученик може ли да корумпира учителя, да му пише по-висока оценка?
- Със сигурност.
- Ето... именно, именно, подмазването също форма на корупция ли е?

И въпросите за домашно са интересни - защо в България президентът се избира от народа, а не от парламента, както е в повечето парламентарни републики. И още:

Иван Бозуков: "Защо в България сме недоволни като цяло от управлението, но не можем да предложим смислена алтернатива на това управление? Това са много важни въпроси.

Май за всички ще бъде интересно да сме негови ученици. Питам го дали е трудно за незрящ човек да преподава.

Иван Бозуков: "За мене е важно нещо да е увлекателно, интересно, важно за човека, а не толкова дали е лесно или трудно и доколко е лесно и доколко е трудно. Най-пагубното за човека е всичко да е лесно".

Преди да започне работа в професионалната гимназия "Джон Атанасов", кандидатства в 30 училища.

Иван Бозуков - учител: "Някъде минаваха интервюта, някъде насрочваха интервюта, които след това пропадаха и след това аз трябваше да ги прозвънявам, за да ми кажат, че не е станало. Ако човек пробва достатъчно пъти винаги ще срещне някой, който ще го разбере.

Иван Бозуков харесва идеята за говорящо мобилно приложение за навигация по улиците на града. Дори е опитал да въведе чрез Джи пи ес точки на карта в телефона си, които да го ориентират къде се намира.

Иван Бозуков: "Но това е, човек трябва да се разхожда и да отбелязва по някакъв начин всяка точка, т.е. непосилно е да го направи сам човек".

Но ако стане, подобна навигация в непознат град ще има всеобщо приложение.

Включете се в кампанията, като изпратите SMS с текст DMS MOBILEN на номер 17 777

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аюрведа - наука за здравето
Аюрведа - наука за здравето
Още разкрития за убийствата на рускиня и 5-годишния й син
Още разкрития за убийствата на рускиня и 5-годишния й син