НОВИНИ

45 селища в областите Варна и Добрич са с висок риск от наводнение

45 населени места в Северното Черноморие са висок потенциален риск от наводнение. Това показва планът за управление на риска, изготвен от Басейновата дирекция "Черноморски район". Кои са най-застрашените места и какви мерки могат да се предприемат, за да се избегнат потопите, на които бяхме свидетели през последните години, вижте в репортажа на репортера Петър Дойкински и оператора Веселин Чавдаров.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
19:50, 27.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Сред най-заплашените от наводнение във Варненска област са тези райони, които се намират в непосредствена близост до големи водни обекти.

Светлана Пенчева, Басейнова дирекция "Черноморски район": "Като евентуално потенциално застрашени населени места са град Варна, Девня, Белослав, Провадия, Долни чифлик, Камчия и други."

Риск от наводнения има и по поречието на реките Камчия и Провадийска. За всички рискови места са съставени карти на заплахата, има и предписания какво трябва да се направи, за да се избегнат приливни вълни.

Светлана Пенчева, Басейнова дирекция "Черноморски район": "Почистване на речните русла за осигуряване на проводимост, на речните легла и дерета, отстраняване на незаконни постройки и съоръжения, които се намират в границите на речните легла и дерета."

Добре е живещите в застрашените райони да се поинтересуват за възможностите за застраховка при наводнение. За съжаление представители на застрахователните компании не присъстват на срещите, организирани от Басейновата дирекция, въпреки че са били поканени, сподели Светлана Пенчева. В момента основната грижа да предупредят хората при неблагоприятна прогноза, остава за кметовете, особено в малките населени места.

Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" към Община Варна: "Сега сме предвидили след зимата почистване на всички дерета."

За да бъдат обезпечени всички мерки по плана, са необходими около 240 милиона лева. Тези пари обаче не са осигурени и тепърва трябва да се търсят от държавата или по европейски програми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Шулц допусна съвместно управление с Меркел
Мартин Шулц допусна съвместно управление с Меркел
Равносметка след протестите в Румъния
Равносметка след протестите в Румъния