НОВИНИ

Мартин Димитров: Притеснява ни разрастващата се милиционерщина

„Цялата история с изтеклите разговори е една голяма пародия и трябва да спре, защото цялата държава се занимава с подобни компромати и това измества истинския дебат, който трябва да има днес в обществото - кризата не си е отминала, много хора са пред фалит", заяви съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров. „Ние сме си решили въпроса за нас - нито ги слушаме, нито ги коментираме", поясни той в студиото на „Денят започва".

мартин димитров притеснява разрастващата милиционерщина
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 27.01.2011
Чете се за: 09:36 мин.
У нас

„Цялата история с изтеклите разговори е една голяма пародия и трябва да спре, защото цялата държава се занимава с подобни компромати и това измества истинския дебат, който трябва да има днес в обществото - кризата не си е отминала, много хора са пред фалит", заяви съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров. „Ние сме си решили въпроса за нас - нито ги слушаме, нито ги коментираме", поясни той в студиото на „Денят започва".

„Има един основен извод от цялата работа - ако Цветан Цветанов не е разбрал до какво доведе масовото подслушване - като има масово подслушване, има и масово изтичане на информация. Ако неговоте усилия не бяха срещу Танов и Дянков, а бяха насочени срещу организираната престъпност и имаше изтичане на информация, и вие, и цялото общество щяхме да симпатизираме, щяхме да кажем: те се бият с мафията, ч вижте как мафията организира изтичането на информация. Но вмест това излизат разговори между длъжностни лица. При това положение сами са си виновни, т. е. ГЕРБ да търсят вината в своите редици. Има много СРС-та и много малко обвинения, не можете да ме убедите, че има борба с организираната престъпност", коментира последните скандали лидерът на СДС.

Темата с подслушванията и компроматните ситуации ще приключи, когато ГЕРБ реши да затвори темата, поясни Мартин Димитров.

Съпредседателят на Синята коалиция коментира и гласуването на вота на доверие към правителството от страна на парламентарната група. „Ние бяхме всички на едно и също мнение: виждаме какво стана, виждаме окалинчването в земеделскорто министерство, виждаме незаконното строителство по магистрала Тракия, виждаме масовата полицейщина. Мен ме притеснява един друг феномен - не тези специални разузнавателни средства, които излезнаха. Притеснява ме, че преди няколко дни протестираха хора от Благоевградски регион и на тези хора им беше пратена полиция - т. е. феномена разрастваща се милиционерщина става все по-обезпокоителен", поясни Мартин Димитров.

Пълен текст на разговора

Водеща:
Добро утро отново. Здравейте. Както вече ви казах, наш гост
е съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на Съюза на
демократичните сили Мартин Димитров. Добро утро. Здравейте.
Водещ:
Здравейте.
Мартин Димитров:
Добро утро.
Водеща:
Отново четем и слушаме подслушаните разговори на Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов. Този път сюжетът е друг - как просто по волята на премиера един човек бива преместен от една работа на друга по простата причина, че премиерът си рита футбол с него. Сега, аз питах и вашия колега от ДПС Неджми Али в началото, и вас ще попитам. Какво мислите за деградацията на този сюжет? Все пак започнахме от нещо сериозно като контрабандата в митниците и стигаме до един частен, такъв, казус, ходатайски. . .
М. Димитров:
Цялата история е една голяма пародия. И трябва да спре в
един момент, защото, виждате, цялата държава вече се занимава с подобни компромати. И това измества истинския дебат, който трябва да има днес в обществото, който истински дебат е - кризата не си е отминала, много хора са пред фалит. Представете си на този фон държава, която не вижда тези истински проблеми, а се занимава с някакви компромати, които са безкрайни - първи, втори, трети, четвърти. После знае ли човек. . .
Водеща:
Ама вие виждате ли му наистина края, защото, както е
тръгнало, аз лично нямам усещането, че това ще спре, поне в
скоро време. . .
Водещ:
А май и нови порции има.
М. Димитров:
Значи, ние сме решили въпроса за нас - с тези неща не се
занимаваме, нито ги слушаме, гледаме вече да не ги и
коментираме. Това можем да направим. Оттам нататък, съвсем
нормално, като има такива ситуации, медиите ще ги коментират,
обществото ще се възмущава. Но има един основен извод от цялата работа. Ако Цветан Цветанов не е разбрал до какво доведе масовото подслушване, до масово. . . като има масово
подслушване, има масово изтичане на информация. И като продължи да има масово подслушване, ще има масово изтичане на информация. И забележете разликата, ако неговите усилия не бяха срещу Танов и Дянков, а бяха насочени срещу организираната престъпност, ако в момента имаше изтичане на информации, и вие, и цялото общество щяхме да симпатизираме, щяхме да кажем - те се бият с мафията, а вижте мафията как допуска изтичане на информация. Вместо това излизат разговори между длъжностни лица - премиер и шеф на митници, шеф на митници и финансов министър, хора, за които нямаме данни да са извършили тежки престъпления. При това положение сами са си виновни. Тоест ГЕРБ да търсят вината в своите редици, там да търсят проблемите.
Водещ:
Нямаме данни за тежки престъпления, но все пак дали пък не е
възможно да е имало наистина опасност от тежки престъпления,
свързани с контрабандата, в които тези хора са замесени, които
са подслушвани?
М. Димитров:
Ако е било така, дето се казва, да има обвинения срещу тях.
Защо няма обвинения, ако това е така?
Водеща:
Защото досъдебното производство, както казва вашият колега
Явор Нотев, тече и в момента.
М. Димитров:
Добре. Значи, ако е така, да внасят обвинителни актове.
Вижте, аз забелязвам следното нещо - че има много СРС-та и много малко обвинения. Нали забелязвате? Тъй като знаковите хора са ясни, общо взето. Така че не може да ме убедите, че тези случаи или това всичко се прави за борба с престъпността. Аз оставам със странното убеждение, а, убеден съм, и много български граждани, че много голяма част от тези специални разузнавателни средства се използват и за политическо влияние, политическо наблюдение, влияние над определени хора те да постъпват по определен начин. Не може да ми промените мнението по този въпрос.
Водеща:
Какво ви дава усещането за това?
М. Димитров:
Масовостта на събитията. Виждате, че, първо, нарасна по
драстичен начин самият брой на тези средства. Те трябва да бъдат ограничени. Така че съм вече с трайното убеждение, че феноменът е масов.
Водеща:
Какво мислите за мълчанието, поне до ден днешен, на
прокуратурата по този въпрос? Вчера имахме възможността по
телефона да разговаряме с градския прокурор на София Николай
Кокинов, който каза - нищо няма да ви кажа, докато не си свършим работата. А те ще си свършат работата в законоустановения срок, който е два месеца, което означава, че отговор от прокуратурата ще имаме най-рано в средата на месец март.
М. Димитров:
Институциите трябва да си свършат работата в тази ситуация.
Тяхното мълчание не помага на кабинета. Може би прокуратурата смята, че ако забатачи работата, покрие се, скрие се или забави, ще помогне на кабинета. Ами, няма да помогне по този начин. И колкото по-рано има категорични отговори и затваряне на тази тема. . . Тъй като докога българската държава ще се занимава с компроматни ситуации, докога ще продължава това? До момента, в който ГЕРБ затвори темата. Това е тяхна отговорност и включва няколко елемента. Първият елемент е да променим цялата система на работа с тези специални разузнавателни средства. Тоест ние това. . . предлагаме нещо много ясно и елементарно - съдията, който дава разрешително. . .
Водещ:
Разрешението.
М. Димитров:
. . . разрешението, да, след това да проверява какво е
станало, кои лица са били подслушвани, как е използвана тази
информация, дали е била унищожена, дали отива като веществено доказателство. Така че трябва да има повече контрол. Защото с малкото контрол, който имаме в момента, видяхте докъде стигна ситуацията.
Водеща:
Г-н Димитров, друго да ви попитаме. Вярно ли, че начинът, по
който гласувахте по време на вота на доверие към кабинета на
премиера Бойко Борисов, е довел до вътрешни сътресения в
структурите на СДС и ДСБ?
М. Димитров:
Знаете ли, това, което забелязвам, е, че на много хора им се
искаше да е така. Но трябва дълбоко да ги разочаровам тази
сутрин.
Водеща:
Се ла ви.
М. Димитров:
Имаше. . . се ла ви, да. Имаше гласуване в националния съвет
на СДС. Аз се шегувам, че има един "въздържал се", на който. .
. аз го помолих да е "въздържал се", за да изглеждаме, така,
демократична партия по този въпрос. Но ние бяхме всички на едно и също мнение. Виждаме какво стана, виждаме окалинчването в земеделското министерство, виждаме незаконното строителство по магистрала "Тракия", виждаме масовата полицейщина. И, забележете, мен ме притеснява повече дори друг феномен, не тези специални разузнавателни средства, които излязоха, притеснява ме, че преди няколко дни протестираха хора в Благоевградския регион и на тези хора им беше пратена полиция да ги пита после какво правят, защо протестират, какво искат. Минали по улица, по която не трябвало да минават. Тоест феноменът разрастваща се милиционерщина става все по-обезпокоителен. При това положение не очаквайте една демократична партия, партията на свободата, това е СДС. . . ние, ако ги подкрепим тези действия, ние нарушаваме наши основни принципи.
Водеща:
Но пък Волен Сидеров, който беше вчера тук, каза, че по този
начин давате знак, че сте на страната на БСП и ДПС.
М. Димитров:
Не, това са наивни. . .
Водещ:
Че сте се съюзили.
М. Димитров:
. . . наивни тези и много евтина манипулация. Нямаме избор
между Първанов, БСП и Борисов. Тоест да кажем - изберете си
едното от двете. Това се опитва да каже в една слаба
манипулация, евтина манипулация Волен Сидеров - тук е Борисов, тук са Първанов и БСП, изберете си едното от двете. Ние и двете не искаме да ги избираме. Има алтернативен път и това е СДС. Това казваме ние. Няма да си изберем нито Борисов, нито БСП и Първанов, защото и двете в момента. . . и двете имат проблеми.
Водещ:
Само че пък вашият колега Иван Костов в същото това студио,
седеше отсреща, каза, че все пак имаме един исторически сблъсък. От едната страна е бъдещето на България, демокрацията, от другата е ДС, силите, които дърпат България назад през цялото време. Ако това е така, първо кажете така ли е, не трябваше ли все пак да застанете. . . знаете на коя страна?
М. Димитров:
Ние, където трябва, сме застанали. И веднага ви давам
примери. Имаше гласуване в парламента за това да бъдат отзовани посланиците от Държавна сигурност.
Водещ:
Да, да.
М. Димитров:
Бяхме инициатори, категорично подкрепихме. Така че в
сблъсъка с Държавна сигурност точно СДС е на една и съща позиция от 20 години. Тук други хора имат проблеми. ГЕРБ сложиха, макар нашите предупреждения, министър от Държавна сигурност - Божидар Димитров. Той още е министър. И с днешна дата още не е освободен, макар да си е подал формално оставката. Така че в този сблъсък ние имаме ясна позиция. И дори поставихме като едно от условията пред това правителство да се махнат всички хора от Държавна сигурност на политически позиции. Този въпрос трябва да приключи веднъж завинаги. И те ни казаха знаете ли какво? Викат - да, ще го правим поетапно, този мандат така, следващия, по-следващия и т.н. . . Ама няма да стане по този начин.
Водеща:
Аз все пак обаче нещо не разбирам. Вие сте дясна партия.
Управлението на ГЕРБ е дясно. Сега, тук ще ми противоречите
сигурно, но да кажем, че това е. . . така, общата рамка на
неговата политика е дясна. Защо, няма ли нищо по-естествено една дясна партия, дясна коалиция, като вашата, да подкрепя едно дясно правителство? Къде се случи този разрив между вас, който вече не може, така, да стихне, да се запълни? Разривът между вас става все по-голям и по-голям. Защо? Постове ли ви разделиха, какво ви раздели?
М. Димитров:
Не, това са също наивни тези. Знаете ли, в самото начало след изборите бяхме на доста близки позиции, тъй като и програмата, която имаше ГЕРБ, наистина беше дясна. Оттогава досега ГЕРБ направиха един сериозен завой наляво, който ни отдалечи. Tоест те самите се движиха към леви цели. . .
Водеща:
В грешна посока.
М. Димитров:
. . . да, и леви политики. И ви давам конкретен пример.
Такъв пример е национализацията на пенсионните фондове. Ами, това е най-лявата от всички леви политики. И това ако някой не го е разбрал в България, си е негов личен проблем. Така че ние през цялото време бяхме добронамерени. Тъй като България има нужда от добро управление, искаме този кабинет да успее, и то не за друго, а защото не можем да чакаме поредният кабинет да се провали и да стане нещо друго. Така че бяхме добронамерени, сега сме добронамерени, подали сме ръка, ама вижте какво става. . .
Водеща:
Ама как подавате ръка? Аз не я виждам тази ръка.
М. Димитров:
Напротив, напротив. Ние сме инициатори постоянно в
парламента, всяка седмица, на конструктивни и смислени политики. И ви давам пример. Наше предложение е фискалният борд, да речем, който ще стабилизира българската икономика, ще намали лихвените проценти, ще доведе повече инвестиции. Подобни мерки възприе Естония и Германия. Какво казва кабинетът? Правим първа среща септември, Дянков казва, един разумен човек, казва - за тази идея съм. Обаче минават три, четири, пет месеца и не се случва. Премиерът онзи ден казва, че вече бил за тази идея. Обаче има реално гласуване в парламента и ГЕРБ гласува против идеята за фискален борд. Излизат там разни хора и казват, че чакали Европейската комисия, забележете, да реализира тази идея на общоевропейско ниво. Давам ви конкретен пример. Ето така се посрещат нашите конструктивни предложения, които са важни за хората. И от вчера ще ви дам пример. . .
Водещ:
Добре, вие как си обяснявате? Защо? Какъв е мотивът? Да,
дайте пример.
М. Димитров:
Има, има хаос, това го виждам и мога да ви го гарантирам, има хаос, няма ясно подредени действия в ГЕРБ, което означава. . . като нещата изглеждат така, не може да има структурирана
дясна политика, не може да има и резултати. И ви давам пример от вчера. Вчера СДС и "Синята коалиция" имаше много, много важно предложение - вдигането на ДДС в туризма да не е от април тази година, а от октомври, ключово предложение за българския туризъм, ключово предложение за нови работни места и за това доста фирми да не фалират. Но гласуваха отново ГЕРБ против. Да им се чуди човек защо. При положение, че имаше спекулация, че едва ли не Европейската комисия ни налагала вдигането на ставката по ДДС. Само че като прочетох документите, писмата, разпоредбите на Европейската комисия, такова нещо няма. Европейската комисия. . .
Водеща:
Г-н Димитров. . .
М. Димитров:
. . . една обща процедура дали България нарушава
европейското право. И спокойно можеше с по-късна дата да стане това. Тоест по тези добри политики ние не срещаме подкрепа. Тогава знаете ли какъв е моят извод - тогава не се стига до дясно управление в българския парламент. Защото именно тези добри десни предложения не се подкрепят.
Водеща:
Добре. Вие казвате - СДС е алтернативата на ГЕРБ. Аз не
разбирам вашето послание поради една-единствена причина, може би не е една, но една ще изтъкна. Как да сте алтернатива на ГЕРБ, когато през 2009 година, когато бяха парламентарните избори, вие спечелихте малко над 280 хиляди гласа, имам предвид "Синята коалиция", а ГЕРБ печели над милион и шестстотин гласа на тези парламентарни избори? Как сте алтернатива на ГЕРБ?
М. Димитров:
Знаете ли, за да бъде алтернатива една партия, има нужда от
две неща. Едното нещо, по-важното, са опитът, компетентността и хората, което ние го имаме. И второто нещо е електоралната
подкрепа. А ГЕРБ са в обратната ситуация, те имат електоралната, или имаха, електоралната подкрепа, сега е по-свита, това е ясно, но със знанията, опита и хората имат много сериозен проблем. Има и нещо друго в политиката. Ако бях тук при вас преди пет-шест години, щяхте да ми зададете подобен въпрос, да кажете - добре де, как СДС да е алтернатива на НДСВ, като НДСВ имат 2.2 милиона избиратели, а вие имате 300-400 хиляди в този момент. Значи, не е важно в дадена ситуация какви резултати имаш. Да, важно е, но не е най-важното. По-важното е да можеш да удържиш този резултат през годините и в следващата ситуация да имаш повече, защото. . .
Водеща:
А вие ще го удържите ли този резултат до септември, когато. . .
М. Димитров:
Защото, забележете. . .
Водеща:
. . . ще има президентски и местни избори?
М. Димитров:
Октомври месец.
Водеща:
Да, през есента. . .
М. Димитров:
Защото, забележете, партии изчезнаха през този период. Така
че никой не трябва да си мисли, че. . . Политиката е много
динамична.
Водещ:
И че е вечна.
Водеща:
А вие, като казвате това, броите ли членската си маса? Има
ли увеличаване на вашите членове. . .
М. Димитров:
Имаме постоянно. . .
Водеща:
. . . от 2009 година?
М. Димитров:
Имаме постоянно нови членове в СДС. Всеки месец имаме нови
членове.
Водеща:
Само нещо за финал. Като казвате, че вие имате опита, а ГЕРБ
имат гласовете, ами, ето, вие сте едно Ин и Ян на управлението,
вземете и се съберете.
М. Димитров:
Това предложение го направихме добронамерено веднага след
изборите, но то беше отхвърлено. Основна ценност за ГЕРБ е да
бъдат сами. Не мога да ви кажа защо. А между другото, понеже
виждам, че разговорът приключва, за нас са много важни
следващите президентски и местни избори, това е истинският вот и на доверие към този кабинет. Тогава започва промяната за нас.
Водеща:
Добре, благодаря. . .
Водещ:
Благодаря.
Водеща:
. . . ви за този анализ.
М. Димитров:
Благодаря ви.
Водеща:
Това беше лидерът на СДС Мартин Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

РИОСВ даде предписания на община Перник заради замърсяването на река Струма
РИОСВ даде предписания на община Перник заради замърсяването на река Струма
13:56, 28.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Акция срещу битовата престъпност проведе МВР, има задържан (ВИДЕО)
Акция срещу битовата престъпност проведе МВР, има задържан (ВИДЕО)
13:34, 28.09.2024
Чете се за: 00:20 мин.
"Аз вярвам и помагам": Над 12 тона капачки събраха само за няколко часа във Варна
"Аз вярвам и помагам": Над 12 тона капачки събраха само за няколко часа във Варна
13:31, 28.09.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Винетки за Околовръстното в София?
Винетки за Околовръстното в София?
12:56, 28.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Чесънът става главен герой във фестивала "Здраве в скилидка"
Чесънът става главен герой във фестивала "Здраве в скилидка"
12:51, 28.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Ще останат ли машините за гласуване заключени в склада?
Ще останат ли машините за гласуване заключени в склада?
12:21, 28.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Ден на защитниците на Украйна (СНИМКИ)
Ден на защитниците на Украйна (СНИМКИ)
12:04, 28.09.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Вицепрезидентът: Рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие
Вицепрезидентът: Рецептата за устойчивите българо-китайски отношения е взаимно доверие
10:35, 28.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
ЦИК не са представили договор за наемане на помещения за съхраняване на машините за изборите
ЦИК не са представили договор за наемане на помещения за съхраняване на машините за изборите
09:09, 28.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Кой ще е новият председател на Българския лекарски съюз?
Кой ще е новият председател на Българския лекарски съюз?
08:45, 28.09.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Добра реколта - слаб пазар: Кюстендил празнува празник на плодородието
Добра реколта - слаб пазар: Кюстендил празнува празник на плодородието
08:03, 28.09.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Валежи, гръмотевици и чувствително застудяване в неделя и понеделник
Валежи, гръмотевици и чувствително застудяване в неделя и понеделник
07:30, 28.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Топ 24
Най-четени
Мощите на Свети Йоан Златоуст изложени за поклонение в Шумен
Мощите на Свети Йоан Златоуст изложени за поклонение в Шумен
Изслушват Танов за контрабандата
Изслушват Танов за контрабандата