НОВИНИ

Спря ли реформата в БАН?

Гост в "Денят започва" бе акад. Никола Съботинов, който коментира вчерашната среща между представителите на академията и правителството и оттеглянето на законопроекта за БАН.

спря реформата бан
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 02.02.2011
Чете се за: 05:57 мин.
У нас

Гост в "Денят започва" бе акад. Никола Съботинов, който коментира вчерашната среща между представителите на академията и правителството и оттеглянето на законопроекта за БАН.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
И така, след близо година на остро противопоставяне на
академичната общност и изпълнителната власт вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ оттегля законопроекта за БАН. Премиерът заяви още, че президентът Първанов е избързал да публикува на своя сайт предложения за реформи в академията. . . че всъщност това е бил пъкленият му план - да заплаши проектозакона за БАН с вето и да създаде чисто илюзорното впечатление, че управляващата партия изтегля този законопроект под неговия натиск. Гост на "Денят започва" е председателят на БАН академик Никола Съботинов. Добро утро. Здравейте.
Никола Съботинов:
Добро утро.
Водеща:
Ще съм права ли, ако кажа, че двама се караха, президентът и
премиерът, и трети спечели, тоест вие?
Н. Съботинов:
Не, аз не мисля, че са се карали. Аз мисля, че общо взето
всички политици имаха една цел в крайна сметка - да се запази
Българската академия на науките и тя да бъде максимално
ефективна в своята дейност. Аз се радвам много, че вчера науката обедини всички политически сили в страната и всички застанаха зад академията, зад нейната стабилност, нейното развитие и разбраха, че България се нуждае от един стабилен научноизследователски център. С това се спря и проектът за
закон, който предполагаше разбиването на академията, изнасянето на институтите от академията и организирането им към Министерския съвет, към Министерството на науката и образованието. И по този начин се приключи един дълъг спор. И аз мисля, че завърши добре.
Водещ Андрей Захариев:
Кажете, така, откровено, изненада ли ви вчерашното обявление на премиера, че придвижването на този законопроект по-нататък се спира, или вие вече си знаехте?
Н. Съботинов:
Не, аз мисля, че това беше малко изненадващо за нас решение, но много мъдро решение, защото по този начин се приключи този тежък спор, отговори се на всички международни подкрепи за развитието на Българската академия на науките, отговори се на искането на научната общност, а в крайна сметка и на българската общност и общественост. . .
Водеща:
Аз обаче се питам. . . как според вас се случи това чудо? Ето, вчера премиерът заговори за това, че БАН и науката били най-милото и най-свидното, при положение, че месеци наред властта въобще не чуваше вашите протести, а и парите за наука в тазгодишния бюджет не бих казала, че подсказват, че науката е най-милото и най-свидното в тази държава.
Н. Съботинов:
Ами, аз мисля, че сега бъдещето ще покаже действително, че това е така. Аз очаквам промени в отношението към академията. За мен това е едно ново начало. И явно, че потенциалът, научният, на България трябва да се организира по най-добрия начин, за да може да отговори на предстоящите предизвикателства. Например много е важно ние да излезем с един добре организиран научен потенциал за участие в оперативните програми. Това може да стане само на базата на една добре съществуваща и организирана структура. Така че имаше еволюция в мисленето, в начина на разбиране как трябва да се използва науката. И мисля, че постепенно се стигна до това заключение. Има два основни момента, които трябва да се имат предвид. Това е, че академията ще мине под контрола на парламента, на Народното събрание. Това е един много важен момент и едно решение. . .
Водеща:
Вие сте абсолютно съгласен с това да се отчитате пред парламента, както повечето от институциите в България?
Н. Съботинов:
Да, така е. Първо, ние сме автономна неправителствена
организация, така че. . . редно е да се отчитаме пред
парламента. Дори знаете, че бюджетът на Българската академия на науките се определя от парламента, промените в собствеността на академията също трябва да бъдат съгласувани с парламента и стават само с решение на Народното събрание. Така че това е нормално, естествено. Разбира се, ще го организираме по определен начин, което предполага промени, някои промени, в закона за Българската академия на науките. И те трябва да се състоят, да се предложат до края на месец февруари. . . 1 март трябва вече да имаме един готов проект за промени в закона на БАН. Това е първото нещо, което трябва да се случи. Друго нещо важно, което също трябва да се случи, това е изграждане на съвет на настоятелите, образуване на съвет на настоятелите, настоятелство, който съвет да осигурява връзката между
Българската академия на науките и държавата, между държавата и науката, между науката и бизнеса. В съвета ще участват представители и на висшето образование, представители на парламента, народни представители. Тоест това ще бъде един орган, който ще помага за управлението на Българската академия на науките. Това е много важен момент.
Водеща:
По настояване, по настояване обаче на самия премиер Бойко
Борисов в този съвет от настоятели задължително ще влязат
министърът на образованието и министърът на финансите. Моля ви, обяснете ни как точно ще седнете на една маса, настоятелството на БАН, с тези двама министри? Само до вчера викахте: "Дянков - вън" и "Ходи си в Америка". Самият вие, ще признаете и ще си спомните, неведнъж казвахте, че Сергей Игнатов въобще не става за министър на образованието. Та как с тези двама души ще седнете и ще водите едно настоятелство, в което цари дух на, как се казва, добросъседство и разбирателство?
Водещ:
Може ли да допълня преди да отговорите? Всъщност министър
Дянков ще стане един от феодалните, по неговия израз, старци,
всъщност. . .
Н. Съботинов:
Ами, вижте, в крайна сметка трябва да работим за тази
държава. Както ви казах, има промени, настъпват промени. Ние
трябва да намерим общ език. Ние няма начин да не се постараем да свършим това дело, така, в полза на българското общество и българската наука. И при това положение в края на краищата ние имаме едни общи интереси - развитие на българската държава. Ето това трябва да бъде основното, което трябва да ни води. Трябва да представяме българската наука по най-добрия начин в света, дори това ще ни даде възможност за един непрекъснат диалог, защото досега нямахме най-добрия диалог.
Водеща:
Така е и ние затова ви питаме с Андрей. През последните
месеци толкова огорчения и лични обиди се натрупаха в този иначе институционален диалог, който трябваше да се води, та
междувпрочем простихте ли на Симеон Дянков за този епитет, за това определение на феодалните старци?
Н. Съботинов:
Ами, аз мисля, че времето ще е един фактор, който ще уталожи
страстите и може би ще трябва да намерим начин да беседваме, да работим. . .
Водеща:
Ама, усещам, че не сте му простили, нали?
Н. Съботинов:
Ами, какво да ви кажа, ще се разберем по тези въпроси. Надявам се и той самият ще разбере някои неща, той е по-млад
човек, той свиква. . .
Водещ:
Еволюцията, както казахте, е важно нещо.
Н. Съботинов:
Така, свиква с нещата, с обстановката, разбира, ще се
разбираме, надявам се, защото няма друг начин. България трябва да върви напред.
Водеща:
Разбирате ли обаче, когато министърът казва - агентите на
Държавна сигурност, хората, които са свързани с бившите тайни служби, да не заемат ключови постове в ръководствата на вашите институти? Приемате ли това предложение.
Н. Съботинов:
Да. Вижте, ние работим в тази насока вече. Както знаете,
вътре в академията се извършват промени. Изграждаме нова
структура на институти, по друг начин ги подреждаме,
оптимизираме броя на институтите. По този начин във връзка с
новите избори на директори, избирането на ново общо събрание, членовете - всичко това, което става, промените, които стават, са съобразени с тези изисквания. Така че предстои именно решаване на този проблем в академията изцяло. Но той не трябва да бъде само за академията. Този проблем трябва да бъде решен в цялата сфера на висшето образование и науката, не само на академията. Това трябва да бъде навсякъде решено и това колкото по-бързо се реши. . .
Водеща:
Имате предвид и в Министерството на образованието.
Н. Съботинов:
Имам предвид и Министерството на образованието, имам предвид и самите администрации на Министерството на образованието, дирекциите в Министерството на образованието, имам предвид и висшите учебни заведения. Там по същия начин трябва да се разгледа. Защото иначе само Българската академия на науките, тя ще си свърши, тя ще си изпълни всички задължения към държавата, ще направи всичко, което е необходимо, но това трябва да се случи навсякъде, и колкото по-бързо стане, толкова по-добре за цялото ни общество.
Водеща:
Колкото до този общ законопроект за БАН, който сега всички
сили, политически сили ще седнат и вкупом ще напишат, как
междувпрочем си го представяте? Все пак тук става въпрос за
безкрайно различни, безкрайно разнородни идеи. Възможно ли е въобще политическите сили да седнат и заедно да напишат един такъв важен законопроект?
Н. Съботинов:
Ами, вчера те точно това изразиха - съгласието да го
направят заедно. Това е хубавото. Тъй като знаете, че се появиха четири законопроекта за Българската академия на науките, които се различаваха, особено различен беше този, който предложи политическата сила ГЕРБ, желанието на всички вносители да си изтеглят законопроектите и да направят начисто, да помогнат за един нов законопроект е добро. Това ми дава основание да вярвам, че ще се направи нещо добро, освен това в нашата. . . в тази група, която ще изгради новия проект, законопроект за промени на Закона за БАН, всъщност ще участват и представители на Българската академия на науките.
Водещ:
Иска ми се и това да в попитам - казахте представителство на
бизнеса в деветчленния състав. . .
Н. Съботинов:
Да.
Водещ:
. . . на настоятелството. Все пак не ви ли притеснява, че
бизнесът, бидейки прагматичен, може да загърби хуманитаристиката в БАН, да има натиск от бизнеса за отношения само с тези дисциплини, науки, които са прагматично ориентирани?
Н. Съботинов:
Ами, затова ще има представителство на различни структури,
различни слоеве в именно това настоятелство. Така ние не се
притесняваме, защото една част от дейността на академията е
пряко свързана с развитието на иновациите. Така че това е важен момент, ние сме отговорни за икономическото развитие на страната, ние имаме своя дял в това развитие. Още повече че в последно време изключително активно в Българската академия на науките се развиват дейности, свързани със стартиращи фирми, с нови дейности в тази насока, създаване на продукти с принадена стойност. Така че в това отношение е необходимо и ние считаме например организация като стопанска камара може би и трябва задължително да има представителство в този съвет на настоятелите.
Водеща:
Добре, безкрайно ви благодаря за този разговор. Успех, дано
вашият оптимизъм се сбъдне, а не след един месец пак да се
скарате с всички тези политически сили.
Н. Съботинов
Благодаря. Не, ние махнахме, ето "нот фор сел" вече е махнато.
Водещ:
Няма го надписа.
Водеща:
Няма го. . .
Н. Съботинов:
Няма го надписа, веднага го махнахме и гледаме, така, с
увереност в бъдещето.
Водеща:
Не се съгласявайте толкова лесно. Добре, благодаря ви. Това
беше председателят на Българската академия на науките aкадемик Никола Съботинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
22:08, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
21:49, 01.09.2024
Чете се за: 00:37 мин.
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
21:44, 01.09.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
21:05, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
20:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
20:33, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
19:22, 01.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
17:47, 01.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
17:28, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
17:07, 01.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
16:38, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП
Корнелия Нинова и приближените ѝ съпартийци бяха изключени от БСП
15:41, 01.09.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Последният скок на Тодор Велчев
"Последният скок" на Тодор Велчев
17 стопани получиха електропастири в Смолянско
17 стопани получиха електропастири в Смолянско