НОВИНИ

ВАС оправда Доган за "Цанков камък"

Върховният административен съд окончателно реши, че няма конфликт на интереси за хонорара от близо 2 милиона лева на лидера на ДПС Ахмед Доган по проекта "Цанков камък".

вас оправда доган цанков камък
bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 14.02.2011
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Миналата година същото беше становището и на тричленен състав на ВАС, сезиран от парламентарната комисия за борба с корупцията. Съдът постанови още Народното събрание да заплати на Доган разноски по делото в размер на 300 лева.

Основните аргументи на съда, с които оправдава факта, че лидерът на ДПС не е обявил отношенията си с Института за строителство и минно дело са, че договорите му с фирмата са сключени преди влизането в сила на Закона за предотвратяване и разриване на конфликт на интереси.

Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на хонорар за извършените поръчки не е достатъчно да се приеме, че е нарушил Закона.

Камен Костадинов, ДПС, член на Комисията за борба с корупцията:
- За мен е важно, че това решение е подписано от съдиите без особено мнение, решението е особено добре мотивирано, с дълбочинен анализ на казуса, нещо, което на касационното ниво не е задължително. Произнесе се по всички твърдения на прокуратурата, както и на защитата на комисията. Това няма как да не ме удовлетворява, още повече, че голяма част от становищата и аргументите, които прилагат върховните съдии припокриват това, което твърдях при онова срамно заседание на комисията, на което беше взето едно срамно и необосновано решение. Съдът показва, че върховните съдии са над политическите игрички в държавата, че спазват закона.

Валентин Николов, Атака, председател на Комисията за борба с корупцията:
- Като гражданин съм огорчен и възмутен от това решение. Това дело беше от особено обществено значение и лично аз очаквах да бъде в полза на обществото. Още повече, че комисията си свърши перфектно работата, получени хонорари, кога са получени, това, че в декларацията г-н Доган не ги е отразил, това е безспорно и това съдът да не наложи и административна санкция, аз съм възмутен като гражданин. Иначе съдът ни даде едно ярко послание, че всеки един политик в България оттук насетне съвсем спокойно може да получава милиони евро, без да носи някаква съдебна отговорност - пък била тя и административна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Схема за набиране на гласове в община Несебър
Схема за набиране на гласове в община Несебър