НОВИНИ

Валентин Николов очаква НАП да представи доклада за имотите на Цветанов

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов заяви в студиото на "Денят започва", че на днешното заседание на комисията очаква Красимир Стефанов да представи доклада от проверката за имотите на министър Цветан Цветанов.

валентин николов очаква нап представи доклада имотите цветанов
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 24.02.2011
Чете се за: 07:26 мин.
У нас

Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов заяви в студиото на "Денят започва", че на днешното заседание на комисията очаква Красимир Стефанов да представи доклада от проверката за имотите на министър Цветан Цветанов.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
Добро утро отново. Гост на "Денят започва" е председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Валентин Николов. Добро утро, здравейте.
Валентин Николов:
Добро утро. Здравейте.
Водещ Андрей Захариев:
Здравейте.
Водеща:
Днес ще сте във фокуса на медийното внимание. Ще се поизпотите малко, няма как. Очаквате следобед в 14.30, нали така. . .
В. Николов:
Да.
Водеща:
. . .при вас да гостува шефът на НАП Красимир Стефанов и да даде повече информация, да хвърли повече светлина върху това дали има въобще някакви разлики между декларираните приходи и придобитото недвижимо имущество на вицепремиера Цветан Цветанов. Сега, да споменем, че вчера журналистите от "Галерия" заявиха, че подозират, че НАП ще скрие и ще изопачи фактите за имотното състояние на Цветан Цветанов. Вие имате ли някакви предварителни подозрения и предварителни съмнения, че това ще се случи?
В. Николов:
Първо, аз нямам основание да имам такива подозрения. Напротив, след неколкократни разговори с г-н Стефанов аз също настоявах да дойде в комисията и с екипа си да огласи резултатите от проверката. Тук е може би мястото да кажа, че някои от членовете на нашата комисия, така, правят опити да бъде провалено днешното заседание на комисията, което мен силно ме учудва, меко казано, поради простата причина, че именно тези мои колеги настояваха този резултат от ревизията да излезе колкото се може по-бързо.
Водеща:
За кои ваши колеги говорите?
В. Николов:
Искам само да припомня и да кажа, че комисията преди няколко месеца, когато разгледа сигнала и прати този сигнал в Националната агенция по приходите, прати го именно затова да бъде извършена по най-бързия начин ревизия на физическите лица г-н Цветанов и на неговата съпруга и не мога да разбера след това настояване и ние в парламента, видяхте миналия петък, да се правят опити да бъде провалена комисията, за мен е необяснимо.
Водеща:
Сега, първо кажете кои са тези колеги, които се опитват да
саботират. . .
В. Николов
Ами аз, да, няма какво да крия. Значи, единият колега - Димо
Гяуров, е в момента в командировка в чужбина, но вчера той ми е пратил едно писмо лично до мен като председател на комисията, с което изявява желание комисията да бъде отложена, за да може той да се запознае с резултатите от ревизията, и тогава да насрочим комисия. Но все пак аз насрочих това парламентарно изслушване още миналия петък, нали. Другият колега е г-н Бойко Великов, който, така, в, бих казал, учудващ синхрон повтаря същото, което иска и г-н Димо Гяуров.
Водещ:
Упреквате ги, че искат да провалят заседанието, с какви
мотиви?
В. Николов:
Не, вижте, заседанието в никакъв случай няма да бъде
провалено, дори да нямаме кворум, защото другият колега Камен Костадинов също е в чужбина, а ние сме, както знаете, 5-членна комисия, а за да се проведе тя трябва да има кворум минимум трима членове. Аз казвам следното - че дори и да нямаме кворум, ще дадем възможност на всички медии да си зададат въпросите, т.е. комисията ще бъде лишена от правото да задава въпроси на г-н Стефанов и екипа му, но вие няма да бъдете лишени от. . .
Водеща:
Тоест, когато Красимир Стефанов. . .
В. Николов:
. . .тази възможност, още повече не може да отречете, че аз,
така, в моя къс мандат направих всичко възможно комисията да бъде повече открита.. .
Водеща:
Така е.
В. Николов:
. .. и гражданите да се информират максимално именно чрез
вас, медиите.
Водеща:
Сега, хубаво е, че медиите ще могат да присъстват на изслушването на Красимир Стефанов.
В. Николов:
Да, както и на всички други изслушвания.
Водеща:
Сега, обаче като казвате, че няма кворум, редно ли е, по закон може ли въобще да го проведете това заседание?
В. Николов:
Вижте, значи знаете, че този въпрос е от сериозен обществен
интерес, и това, че някой се опитва да бойкотира заседанието,
нали, аз ще поема цялата отговорност и ще предоставя, така да се каже, залата на всички медии, ако не се състои комисията, но аз призовавам колегата Великов да заповяда, да си зададе всички въпроси, защото вие виждате, че тяхната парламентарна група настояваше и имаше претенции, че тази ревизия се бави, и аз не виждам смисъл да отлагаме резултатите от ревизията. Те няма да се променят с нищо.
Водеща:
Така е. А вашето лично мнение какво е, всъщност забави ли се
наистина проверката на НАП на имотното състояние на
вицепремиера, или всичко си беше в законовите срокове?
В. Николов:
Вижте, аз не съм данъчен инспектор, но все пак доколкото
имам обща култура, знам, че една такава на физическо лице трае в рамките между 3 и 6 месеца, още повече, че вие знаете, че г-н Цветанов даде своето съгласие да бъдат разкрити всички банкови сметки, нали, данъчноосигурителна тайна, което, за негова чест, не го е правил нито един политик. Явно, че няма от какво да се притеснява. Но аз не мога да предреша резултата от ревизията, нека да го чуем днес, а що се отнася до това дали ще има или няма да има комисия, ще разберем в 14.30 часа.
Водеща:
Ако, хипотетично казвам, останете по някакъв начин недоволен от това, което шефът на НАП Красимир Стефанов ще разкаже и вероятно с документи ще докаже, каква ще е реакцията ви - ще има ли, да кажем, последващо заседание, ново изслушване, да кажем, на шефа на НАП или отново ще поканите в комисията самия вицепремиер Цветан Цветанов? Какви са вариантите?
В. Николов:
Ами, аз искам даже да използвам и сега възможността от вашия ефир да го поканя още днес г-н Цветанов, ако има възможност, да заповяда в комисията и съответно да имат възможност и медиите да му зададат въпроси, които вълнуват обществеността, и, разбира се, че ако комисията остане неудовлетворена от резултатите от ревизия, никой не може да ни попречи да поискаме допълнителна информация или да изразим своето мнение и становище.
Водещ:
И пак хипотетично, чухте информацията, изнесена от вестник
"Галерия". Те твърдят, че са се появили физически лица с имената си и с лицата си този път, съвсем персонално, за да кажат, че е имало нередности, че знаели за какви нередности става въпрос по отношение на случая с Цветан Цветанов. Ако назоват тези имена, ще повикате ли хората, за да ги изслушате?
В. Николов:
Вижте, това става по решение на комисията. Ако комисията
вземе такова решение и прецени за необходимо да бъдат извикани лицата и изслушани, те са длъжни да се явят между другото, както ги задължава конституцията, така че нека предварително да не правим някакви хипотези. Така че може да продължат нашите въпроси.
Водеща:
Знаете ли, друго да ви попитаме. Всъщност преди. .. сега ще
сбъркам, ако кажа точното време, но да кажем преди няколко
седмици, три, четири, Цветан Цветанов се яви пред парламента и от парламентарната трибуна си спомням, че даде доста
обяснително. . . доста напоително обяснение именно по въпроса за имотите си - колко, кога, как. Вие тогава останахте ли доволен, удовлетворен от това, което чухте от вицепремиера?
В. Николов:
Ами, вижте. .. Значи, фактът, че г-н Цветанов застава пред
парламента, най-върховният орган в нашата държава, и дава всички тези обяснения, аз мисля, че е достойна постъпка от негова страна. Сега, дали аз лично съм останал или не, това не е толкова важно, важни са резултатите от самата проверка. Аз
мисля, че Националната агенция по приходи едва ли би си
позволила лукса да не извърши проверката, както трябва, защото, пак се повтарям, но въпросът е от много сериозна обществена значимост и не вярвам така повърхностно да са направили някаква проверка или да заблудят обществеността или нас като комисия.
Водещ:
Би било твърде рисковано наистина.
В. Николов:
Да, да. . .
Водеща:
Добре. Ние с нетърпение ще очакваме наистина заседанието на
вашата комисия в 14.30. Да поговорим малко за БОРКОР, новият център за борба с корупцията и престъпността. Вие давате свиден кадър, как да кажа, на тази агенция, защото Елеонора Николова само допреди дни беше ваш съветник, съветник на вашата комисия.
В. Николов:
Да, експерт към комисията.
Водеща
Какво, какво очаквате наистина от тази нова структура за
борба с корупцията?
В. Николов:
Вижте, аз откровено казано не съм, така, много добре
запознат с този аналитичен център, както го наричат, за
превенция за борба с корупцията и организираната престъпност. По-скоро имам поглед върху устройствения правилник, който беше гласуван в края на годината, в края на ноември месец 2010 година. Там се уточнява, нали, какво ще представлява тази комисия, накратко наричана БОРКОР. Тя ще бъде един информационно-аналитичен център, доколкото разбирам, ще има право да предлага решения или да подпомага както държавната, така и местната власт именно в превенцията в борбата с корупцията и организираната престъпност. Знаете, че вече директорът и двамата заместник-директори са назначени. Щатният персонал ще бъде поне, както е визиран в устройствения правилник, 40 човека и още 115 експерти, които ще бъдат привлечени от законодателната, съдебната власт и изпълнителната власт. Аз също имам покана като председател на комисията да участвам в консултативния съвет, който де факто ще бъде, така, ще дава методическите указания и ще ръководи комисията.
Водеща:
Тоест ще има пряко сътрудничество между. . .
В. Николов:
В тази връзка, да, ще има . . .
Водеща:
. . . вашата комисия и БОРКОР.
В. Николов:
. . . пряко сътрудничество, няма как да няма просто, защото
ние сме парламентарна комисия. И той ще се ръководи от
вицепремиера и министър на вътрешните работи, консултативният съвет, така е записано в устройствения правилник. . .
Водещ:
Всичко така по устройствен правилник, а вие, вътрешното ви
убеждение какво казва - необходима ли е тази институция?
В. Николов:
Ами, вижте, докато не заработи. . .
Водещ:
Не можете да кажете.
В. Николов:
. . . не можем да преценим. Значи, мисля, че не е, така,
излишно да има такава комисия, още повече, че те ще ползват и всички нормативни уредби на Германия, със специалисти. Виждате, че борбата с корупцията, с престъпността, така, там сме най-много уязвими като държава и като критики от Европейския съюз. Така че не трябва да щадим бюджетни средства, въпреки че сме в криза, наистина трябва да се направят поне опити, усилия в тази посока.
Водеща:
Сега, само да ви питам друго - това, че тази нова структура
е направена по изцяло западен модел, германски модел, това
достатъчна гаранция ли е, че тя ще заработи, че ще има ефект от нейната работа?
В. Николов:
Не, вижте, за мен преди всичко зависи от кадрите, които ще
работят в тази комисия, какви щатни, така, длъжностни лица ще бъдат привлечени, хора с опит, нали. Така че преди всичко според мен ефективността на комисията ще зависи именно от кадрите.
Сега, моделът си е модел, той не може да бъде изцяло германски модел, нали, все пак той трябва да бъде проявен в нашите условия. Така че нека. . .
Водеща:
Според вас уместно ли е присъствието на Петко Сертов,
бившият шеф на ДАНС, в ръководството на тази структура?
В. Николов:
Вижте, аз не мога, не мога да давам оценки. Аз не го
познавам лично Петко Сертов, нито г-н Миланов, единствено
Елеонора Николова, с която работихме, така, от самото създаване на комисията в парламента. Това е право на министър-председателя да си прецени кого да назначава за заместници, за директор на тази комисия. След като е преценил, явно е претеглил плюсове и минуси, въпреки че има критики в това отношение, нали. Не мога да коментирам.
Водеща:
Добре. Последно да ви питаме какво се случва с проф. Стоян
Кушлев, председателят на комисията за имущество, придобито по престъпен начин, открихте сериозни нарушения, поискахте от премиера да го уволни. Какво става?
В. Николов:
Аз много пъти имах възможността да кажа, че след тези
констатирани нарушения и документи, които ми бяха пратени от окръжните съдилища в Смолян и от Софийски градски съд, там ясно и точно се вижда участието на г-н Кушлев в тези две юридически лица - Царски ловен клуб и Националната развъдна асоциация по овцевъдство, това е безспорен факт. Той категорично е нарушил закона за отнемане на имущество в полза на държавата, придобито от престъпна дейност, и неслучайно в чл. 12 от този закон се визира, че при такова нарушение той трябва да бъде предсрочно освободен. Аз се надявам, че премиерът ще изпълни закона и би трябвало наистина да го освободи. Да оставим всички други нарушения, които сме констатирали във връзка с конфликта на интереси, ние сме предали . . .
Водеща:
Осемте роднини, които беше назначил?
В. Николов:
Вижте, значи ние сме предали доклада на съда. Доколко съдът
вече ще направи. .. и ние, разбира се, ще имаме искания в тази
посока - да бъдат установени тези роднини или близки отношения, в които ние твърдим, че има конфликт на интереси. Но тук по-важното нарушение е, пак казвам, специалният закон, където на всичко отгоре той е декларирал, че не изпълнява други длъжности, а именно по. .. които са забранени от специалния закон и конституцията.
Водещ:
Господин Кушлев веднага ви върна удара, само и това да
попитам, като ви обвини вас и членовете на комисията, че
защитавате някакви хора, на които им е отнел той имуществото. Ще го съдите ли за това, съдите ли го всъщност?
В. Николов:
Ама вижте, г-н Кушлев да не говори така наизуст. Нека да
посочи точно за какво става въпрос. Аз чета някакви негови
обвинения, нали, едва ли не в една медия беше ни упрекнал, че
защитаваме интересите и на Маргините, доколкото си спомням, но нека да назове конкретни имена, за да можем да си потърсим правата по съдебен път, а не така да говорим, нали, . . .
Водещ:
Благодаря ви. Просто времето ни изтича.
Водеща:
Добре. Безкрайно ви благодаря. Това беше председателят на
парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на
интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

25 хиляди души аплодираха в захлас изпълненията на Андреа Бочели в София
25 хиляди души аплодираха в захлас изпълненията на Андреа Бочели в София
22:15, 14.09.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Непознати ритуали с погребване на християнски храм в Созополис
Непознати ритуали с погребване на християнски храм в Созополис
21:56, 14.09.2024
Чете се за: 13:25 мин.
Девет екипа на пожарната се включиха в борбата с огнената стихия край Созопол
Девет екипа на пожарната се включиха в борбата с огнената стихия край Созопол
21:16, 14.09.2024
Чете се за: 02:12 мин.
ПП поставиха условия на Борисов, ГЕРБ - ние сме против прибързаното даконодателство
ПП поставиха условия на Борисов, ГЕРБ - ние сме против прибързаното даконодателство
21:05, 14.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Ден на траур в Разлог, където загиналият лейтанант е трябвало да се венчае следващата седмица
Ден на траур в Разлог, където загиналият лейтанант е трябвало да се венчае следващата седмица
20:45, 14.09.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Пеевски събра на разширено заседание ръководството на "ДПС - Ново начало"
Пеевски събра на разширено заседание ръководството на "ДПС - Ново начало"
20:30, 14.09.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти
Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти
20:17, 14.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Какъв тип фигура от висшия пилотаж са изпълнявали загиналите пилоти?
Какъв тип фигура от висшия пилотаж са изпълнявали загиналите пилоти?
20:16, 14.09.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Екип на БНТ влезе в авиосимулатор: Какво се е случило в последните секунди на фаталния полет?
Екип на БНТ влезе в авиосимулатор: Какво се е случило в последните секунди на фаталния полет?
20:05, 14.09.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Черната кутия на разбилия се самолет е сравнително запазена, от военната прокуратура работят по 3 основни версии
Черната кутия на разбилия се самолет е сравнително запазена, от военната прокуратура работят по 3 основни версии
19:50, 14.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Двойна дъга се появи над София (СНИМКИ)
Двойна дъга се появи над София (СНИМКИ)
19:30, 14.09.2024
Чете се за: 00:15 мин.
Борислав Цеков: ВСС трябва да следва дневния ред на Конституцията, а не партийния календар и партийните конфликти
Борислав Цеков: ВСС трябва да следва дневния ред на Конституцията, а не партийния календар и партийните конфликти
18:47, 14.09.2024
Чете се за: 05:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Проверки на лекари в Пловдив
Проверки на лекари в Пловдив
Кадафи сформира групи за нефтена диверсия
Кадафи сформира групи за нефтена диверсия