Мурсалският чай да бъде патентован като билка отглеждана в определен географски район в Родопите.
Любен Ушев - производител: Моя чай е на 1300-1400 метра надморско равнище, там където е варовика..., варовика прави цвета и лекарството. Значи трябва да има много камъчета в самата почва, когато вали дъжда да не пръска чайките пръста, а трябва да бъде чист и когато го свари да не се получава утайка в самата чаша.Производителят смята, че е крайно време да се защити истинския мурсалски чай. Защото има огромна разлика в качествата на билката расла в планината и на тази, отгледана в полето. "Произведен е примерно в Шумен, примерно в Силистра и пише мурсалски чай. Трябва да се знае, че тоя чай е от Родопите... Тоя мурсалски чай има 22 елемента, а полския чай има пет елемента", обясни Любен Ушев. Беритбата на чая в района на Триград ще започне по Еньовден, когато и според народните вярвания лечебната сила на билките е най-голяма.