НОВИНИ

Васил Василев за шокиращите убийства

Гост в студиото на „Денят започва” беше Васил Василев, главен съветник на Комисията по вътрешен ред в Народното събрание. Той коментира причините за шокиращите убийства от последните дни. Васил Василев се върна назад във времето и припомни убийството на войника пред Японското посолство. Двама младежи, пълни отличници в Правец, извършват убийството, а са планирали да извършат още много убийства с цел грабежи и само, за да си набавили пари да учат.  След това започна тази лавинообразност, обясни той, с която зачестиха убийствата – в Габрово деца убиха деца, в Пловдив се случи същото, като случаят в Пловдив е потресаващ и с мотива – убийцата посяга на жертвата, защото тя се обличала по-хубаво.

васил василев шокиращите убийства
bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 11.03.2009
Чете се за: 08:31 мин.
У нас

Гост в студиото на „Денят започва” беше Васил Василев, главен съветник на Комисията по вътрешен ред в Народното събрание. Той коментира причините за шокиращите убийства от последните дни. Васил Василев се върна назад във времето и припомни убийството на войника пред Японското посолство. Двама младежи, пълни отличници в Правец, извършват убийството, а са планирали да извършат още много убийства с цел грабежи и само, за да си набавили пари да учат. След това започна тази лавинообразност, обясни той, с която зачестиха убийствата – в Габрово деца убиха деца, в Пловдив се случи същото, като случаят в Пловдив е потресаващ и с мотива – убийцата посяга на жертвата, защото тя се обличала по-хубаво. Причините трябва да бъдат обяснени от психолозите, категоричен е Василев, но едно е факт, когато стане убийство, се събираме различни видове експерти, говорим до три дена и след това всичко отива в забвението.

Според него най-важното в момента е да се даде приоритет на контрола – в семейството, в училището, защото децата са оставени да ги възпитава улицата. А улицата е нещо много опасно, подчерта Васил Василев. Ако не можеш да се овладееш на улицата, нейните закони ще те пречупят, те ще те направят престъпник.

Основното задължение на полицията е да предотвратява и да разкрива престъпленията, като по-важното е предотвратяването им, акцентира той. Освен това той смята, че редица държавни институции не работят, тези от тях, които се занимават с децата са инертни, пишат програми, които не се изпълняват.

Васил Василев предупреди, че кризата също влияе и че предстои бум на битовата престъпност. Той обясни, че това е световен феномен, който няма да подмине и България, и препоръча бърза намеса на държавата и предприемане на превантивни мерки.

В пряко включване по телефона апелативният прокурор на Плавдив Росен Димов заяви, че основните причини, водещи до престъпността са следните:

1. През последните години настъпи страхотно отчуждение между хората и една невероятна омраза от човек към човек. Липсва всякакво уважение към личността на другия човек и толерантността в нормалните човешки взаимоотношения.
2. Липсата на сериозни морални ценности и тяхното налагане. Единственото, което се наложи - това е пълната комерсиализация на обществото. Училището и семейството отдавна не са основните възпитателни единици. Парите са поставени над всичко, възпитание се постига чрез филми, чрез интернет, но не и на семейнтие ценности.
3. Това е един много сериозен култ на насилието, който остана от годините на прехода и който много лесно няма да преодолеем.

Преките човешки отношения могат да бъдат решени от общуването, заключи той.

-------------------

Пълен текст на разговора:

Водещ Виктор Николаев: Не знам какво показват последните статистики по отношение на престъпността, може би ще попитаме и вътрешния министър, когато отново ни гостува в предаването, но поне усещането е такова, че има ръст, особено при тежките и жестоки престъпления. Неотдавна помните, че баща закла двете си деца в село Осиково в благоевградско, преди дни бяхме шокирани от жестоко убийство – над 50 удара с нож. 21-годишният Георги Цветанов уби студентка във Варна – Радостина Евтимова. Сетихме се наскоро заради делото, което тече и срещу Николай Арабаджиев на 19 години. Той разчлени тялото на абитуриента Атанас Атанасов на 20 май миналата година. Ужасяващо е престъплението и от вчера в Перник. 15-годишно момче е жертвата. Освен тези жестоки убийства като че ли нарастват и престъпленията, когато при влизане с цел грабеж в домовете на най-обикновени хора, се стига до убийство. Такъв може би е случаят, за който ви информирахме от тази нощ във „Владая”. Спирам дотук с хрониката. В студиото е генерал Васил Василев – бивш шеф на полицията, в момента експерт към Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Здравейте.

Васил Василев: Здравейте.

Водещ: Единият аспект за жестоките убийства. Има ли, според вас, увеличаване на жестокостта при тяхното извършване и на броя им? Другият аспект, за който ще поговорим ...

Васил Василев: Значи още в предварителния разговор говорихме с вас и се върнахме много назад във времето, помните. Убийството на войника пред японското посолство.

Водещ: Двама младежи – отличници.

Васил Василев: Пълни отличници в Правец извършиха убийство, бяха планирали да извършат още много убийства с цел грабежи. И само да си набавяли пари да учат. След това започна тази лавинообразна, тази лавинообразност, когато станаха и другите убийства в Габрово – деца убиха деца. В Пловдив – деца убиха деца.

Водещ: От завист беше случаят там за съученички.

Васил Василев: В Пловдив беше просто невероятно нещо, за да посегнеш на един човешки живот – че едната й взела гаджето, а другата пък казва, че тя се обличала по-добре от нея. И това било мотивът, за да се извърши такова тежко престъпление и да отнемеш човешки живот.

Водещ: Защо мотивите са такива трудни за възприемане?

Васил Василев: Това нещо трябва да го кажат хора-психолози, които изучават психиката. Аз знам едно, че когато стане едно такова убийство, събираме различни видове експерти – психолози, социолози, какви ли не. Говорим до три дена и след това всичко отива в забвението. Така е.

Водещ: И каква е причината? Вчера четох, между другото, коментар на психоложка заради в случая във Варна и в Перник от вчера, която казва, че включително и криминалните сериали, където много подробно се показват разследвания, затова, че се говори също май е образец за подражание дори.

Васил Василев: Значи според мен трябва да се започне от контрола. Контролът и ... т.е. сериозният контрол от семейство, на училище, защото децата са оставили така в този мътен период, са оставили да ги възпитава улицата. А улицата е нещо много опасно. Ако не можеш да се овладееш на улицата, нейните закони ще пречупят, те ще те направят престъпник.

Водещ: Добре. Полицията не трябва ли вместо да разкрива и да доказва, да може и да предотвратява престъпления, защото в много от случаите има и предварителни данни. Дали ... след това регистрации, Детска педагогическа стая.

Васил Василев: Основно задължение е да предотвратява и да разкрива. Аз слагам на първо място предотвратява.

Водещ: Нали?

Васил Василев: Слагам на първо място да се предотвратява. Защото ако сработи в синхрон с всички останали ..., а за мен държавни институции не работят. Казвам ви го. Тези, които трябва да се занимават с децата, са инертни, пишат се едни програми, които не се изпълняват. Въобще една теория върви. Практиката я няма.

Водещ: А при полицията не е ли така, генерал Василев, питам ви, защото в случая с бащата той предишния ден отива и казва – трябват ми две гробни места за утре. Това не е ли сигнал и знак, ясно е, че ще го извърши?

Васил Василев: Как да не е сигнал, това е .... Но вижте и онзи инертност на хората. На него, той е казал на човек – искам утре две места за гроб. Значи този човек някъде трябва да го е споделил, да отиде, да каже това нещо. Виждате ли инертността на обществото? Той си затраял. За кой му трябват две места, гроб, кой знае. Нека си ги ... щом му трябват. Нали разбирате какво нещо е инертността на обществото, всеки се е затворил сам в себе си и иска ...

Водещ: Може би не вярва на полицията, може би не вярват, че ако й съдействат, ще бъдат защитени.

Васил Василев: Ами понеже започват едни влачения по съдилища в продължение на дълги години.

Водещ: Нямаш стимул да помагаш на системата.

Васил Василев: Така е, изтичането на информация.

Водещ: Да включим в разговора апелативния прокурор на Пловдив господин Росен Димов. Добро утро.

Росен Димов: Добро утро.

Водещ: Ще чуем и вашият коментар за тези жестоки убийства. Между другото, вчера в едно интервю вие говорите за възвръщане на престъпления, които сякаш бяхме забравили от мутренските години. Бухалките ще се върнат заради кризата, рекетът се връща. Това по отношение на икономическата криза. Но кажете първо с няколко думи вашето обяснение за тези тежки и жестоки убийства. Повече ли са, според вас?

Росен Димов: Много от нещата, които каза генерал Василев, като професионалист те са точно така. И това нехайство на обществото, и тази инертност, и тези програми всяко чудо за три дни, както беше след убийството в Пловдив, когато момичета убиха своя приятелка. Що неща се изписаха, що срещи се направиха и накрая какво от това. Ако обаче можем да степенуваме някак, а ние като прокуратура степенуваме причините, водещи до престъпността, аз съм ги извел в няколко приоритета. Първо през последните години настъпи страхотно отчуждение между хората и една невероятна омраза от човек към човек. Просто липсва всякакво уважение към личността на другия човек и толерантността в нормалните човешки отношения. Второто е липсата на сериозни морални ценности и тяхното налагане. Всъщност, единственото, което се наложи, това е пълната комерсиализация на обществото. Училището и ... отдавна не са основните възпитателни единици. Основната най-възпитателна цел е парите са над всичко, възпитание чрез сила, чрез интернет, но не и на семейните ценности. Третото, това е един много сериозен култ на насилието, който остана от годините на прехода и който много лесно няма да го преодолеем.

Водещ: Ако средата е такава, ако средата, господин Димов, е такава, каквато говорите, не трябва ли законодателството да се промени и да бъде драконовско? И присъдите.

Росен Димов: Вижте, наследство от прехода останаха и също така отношението на хората към слабата държава и слабата съдебна власт. Стига вече с това законодателство. Законодателството не може да реши преките човешки отношения. Преките човешки отношения може да ги реши общуването. И сега ние в осем и половина сутринта вместо да говорим за един приятен работен ден с фанфари, с лека музика, хората да отиват приятно на работа, ние говорим за тежки убийства. И как мислите, че всичко това не се отразява на обществото? Тази отрицателна информация, която всеки ден ни убива. От кризата, безработицата, престъпността, корупцията и т.н., те не могат да не влияят върху общото настроение, постоянно настроение на по-голямата част от обществото.

Водещ: Останете на линия, да поговорим за ...

Васил Василев: Значи всичко това, което каза Росен, е адски точно. Точно това е – пълната отчужденост и господството на парите.

Водещ: Бихте ли могли да направите анализ и на другия тип престъпления, които зачестиха – проникване в къщата на човек. Имаше случай в Стара Загора – влизат при касиерка, измъчват я жестоко докато каже къде е касата с парите ...

Васил Василев: Така, така, четохме ги тези престъпления, които се извършват.

Водещ: Кризата наистина ли влияе?

Васил Василев: Влияе. Значи не трябва да си затваряме очите. Както държавата взема мерки за финансовото стабилизиране на държавата, държавата трябва да вземе мерки и затова, че ... аз го прогнозирам, ще има увеличение на битовата престъпност.

Водещ: Бум на битовата престъпност?

Васил Василев: Ще има. Хора обедняват, хора се лишават от средства, хора – непроявени до този момент, ще тръгнат да извършват престъпления, за да се снабдяват с някакви стимули, за да си поддържат живота ...

Водещ: Хора с чиста биография, които никога не им е минавало през ум да извършат грабеж например.

Росен Димов: Ето, вчера имаше едно престъпление, което по смисъла на кодекса си е грабеж. Върви една жена и носи кашон с яйца, грабва един яйцата и побягва. Нали малко има комичен елемент, обаче нали престъплението обаче си е престъпление. Ето виждате ...

Водещ: Т.е. според вас, бъдещи престъпници ще роди кризата, защото хора остават без работа и обедняват.

Васил Василев: Значи това е световен феномен, това е показано през годините.

Водещ: Е как ще реагират властите? Няма полицаи достатъчно.

Васил Василев: Значи държавата трябва да седне, да направи програма. Както правим програми за финансовото оцеляване на държавата, така трябва да направим програми и срещу евентуалната бъдеща престъпност. Задължително условие, защото пак ви казвам, непроявени хора. Затова трябва да се вземат превантивни мерки за охрана на кооперациите, за охрана на домовете си, за ...

Водещ: Прогнозирате бум на този тип престъпност. Господин Димов, очаквате ли и вие подобно нещо?

Росен Димов: Ами аз мисля, че вчера много точно и ясно си го казах. Може би първи така в интервюто на „24 часа”, което дадох. Кризата тепърва започва. Тя ще удари преди всичко работните места. На пазара очевадно все повече излиза нискоквалифицираната работна ръка, която трудно ще си намери място. Не само трудно ще си намери място, но и в следващите няколко години няма да има блестяща перспектива за реализацията на тези хора. През последните три години обаче, това трябва много точно да се каже, в България поради общото забогатяване на хората, което е факт, няма защо да го отричаме, няма нищо странно в това и да изпадаме в ... и поради това, че държавните институции достатъчно силно се намесваха, имаме едно общо снижение на регистрираната престъпност. И мисля, че господин генералът като експерт ще ме подкрепи.

Водещ: А нерегистрираното обаче?

Росен Димов: Именно на този фон, именно на този фон ние трябва да преодолеем тази вълна, която се очаква, защото при безработица, при липса на пари, очевадно е, че ще се завиши битовата престъпност най-малко казано. А ако говорим така в един по-сериозен мащаб, това, което аз прогнозирам като рекета, това вече са цифри, които се виждат от последните няколко месеца. Отиваш при лихваря, защото банката не ти дава пари, защото ти трябва да си довършиш бизнеса, защото просто така си свикнал да живееш на малко по-широко. Вземаш парите при една драстична лихва, слагаш си жилището и идва един момент, когато трябва да ги връщаш. И когато няма как да ги връщаш, става както през 90-те години. Лихварят наема онези момчета и ги праща. Тук е ролята на държавата, която в този момент е достатъчно силна, още в самия зародиш да смачка това явление.

Водещ: Е да, ама не го смачква. Росен Димов, благодаря ви за това включване. Апелативният прокурор на Пловдив. Да кажа, накрая с две изречения. Вие казахте програма или план, че трябва да има държавата. Вътрешното министерство ли трябва да го изработи? Те нямат пари за заплати, ще пушат на 15, как ще стане?

Васил Василев: Абе да пушат, да пият. Нали това положението няма да го оправи. Но трябва да се съберат всичките институции, тези, които са призвани да се борят с престъпността, тези, които отговарят за националната сигурност. Те трябва да се съберат, да прогнозира, да видят насоката, която идва и да вземат мерки.

Водещ: Вие давате тази насока. Очакваме реакция по някакъв начин. С едно изречение, хората могат ли сами да се предпазват? Онзи ден правихме тема, при която дори някой да ти нахълта в къщата, ако в опита си да се защитиш го убиеш, ще те осъдят.

Васил Василев: Много е спорен въпросът, тъй като вземаш решение за части от секундата, а след това дълги месеци трябва да обясняваш пред правосъдието как е било и дали си прав. Много сложен правен въпрос е това, самозащитата.

Водещ: И какъв съвет към хората?

Васил Василев: Абе да има доверие и да се обръщат към правораздавателните органи, когато забележат нещо.

Водещ: Благодаря ви. Васил Василев и Росен Димов в разговор за престъпността и жестоките убийства, и за увеличените случаи на грабежи и влизане с взлом в домовете ни.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Горивото на "Уестингхаус" е безопасно за АЕЦ "Козлодуй", потвърди Агенцията за ядрено регулиране
Горивото на "Уестингхаус" е безопасно за АЕЦ "Козлодуй", потвърди Агенцията за ядрено регулиране
17:02, 30.04.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Зарибиха язовир "Огоста" с над един тон малки рибки
Зарибиха язовир "Огоста" с над един тон малки рибки
16:50, 30.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Обрат: Нулевият ДДС за хляба остава до края на годината
Обрат: Нулевият ДДС за хляба остава до края на годината
16:40, 30.04.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Окончателно: Забраниха рекламата на хазарт в медиите
Окончателно: Забраниха рекламата на хазарт в медиите
16:16, 30.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Спешната помощ по въздуха ще заработи у нас най-рано в края на май
Спешната помощ по въздуха ще заработи у нас най-рано в края на май
15:56, 30.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Голяма частна болница за деца и възрастни ще бъде построена в София
Голяма частна болница за деца и възрастни ще бъде построена в София
15:45, 30.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
6 години затвор за шофьор, убил на пътя баща и двете му деца в Айтос
6 години затвор за шофьор, убил на пътя баща и двете му деца в Айтос
15:41, 30.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
295 млн. лв. "украинска помощ" за земеделските производители утвърди МС
295 млн. лв. "украинска помощ" за земеделските производители утвърди МС
15:40, 30.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
0% ДДС за брашното и хляба изтича в края на юни, депутатите не удължиха мярката
0% ДДС за брашното и хляба изтича в края на юни, депутатите не удължиха мярката
15:30, 30.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Обявиха двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 г. - Руси Чанев и Мимоза Базова
Обявиха двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 г. - Руси Чанев и Мимоза Базова
15:01, 30.04.2024
Чете се за: 06:37 мин.
Пожарна, полиция и КАТ са на крак за празниците в Благоевградско
Пожарна, полиция и КАТ са на крак за празниците в Благоевградско
14:47, 30.04.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Изпращаме най-топлия април за последните осем години
Изпращаме най-топлия април за последните осем години
14:45, 30.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Топ 24
Най-четени
„Балкански ветрове” е най-новата изложба на Греди Асса
„Балкански ветрове” е най-новата изложба на Греди Асса
Екатерина Михайлова и Найден Зеленогорски за дясното обединение
Екатерина Михайлова и Найден Зеленогорски за дясното обединение