НОВИНИ

Валентин Николов за икономическата политика на кабинета

Водеща: Така, лидерът на ДСБ Иван Костов стана, за да седне на същия стол заместник-председателят на ГЕРБ Валентин Николов. Господин Николов, ще ви липсва подкрепата на "Синята коалиция" на предстоящите дебати и въобще гласуване по вота на недоверие, който БСП и ДПС внасят?

валентин николов икономическата политика кабинета
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 10.06.2011
Чете се за: 06:27 мин.
У нас

Водеща: Така, лидерът на ДСБ Иван Костов стана, за да седне на същия стол заместник-председателят на ГЕРБ Валентин Николов. Господин Николов, ще ви липсва подкрепата на "Синята коалиция" на предстоящите дебати и въобще гласуване по вота на недоверие, който БСП и ДПС внасят?

Водещ: Чухте много добре г-н Костов.

Валентин Николов: Да ни липсва. . . тук няма нужда от чувства. Бих казал, че би било добре, защото една дясна партия, която е членка на ЕНП, би трябвало да подкрепи друга членка на ЕНП, дясна партия, при
това подкрепена и от външните партньори, и съответно от Европейската народна партия. Но така са решили.

Водещ: Ще рече, че безпринципност съзирате в тяхното поведение?

В. Николов: Аз не искам да коментирам техните мотиви. Разбира се, може много да се говори за това. Те са решили така, няма нищо лошо. Ние още когато съставяхме правителство, казахме, че няма в никакъв случай да изпаднем в състояние на пазарлъци. Ние следваме нашата евроатлантическа. . . нашия евроатлантически път. Който иска, да ни следва. Ако видим, че губим доверие, съответно народът вече ще реши.

Водеща: Какво мислите по съдържанието на мотивите, с които БСП и ДПС евентуално до края на тази седмица, т.е. до днес, ще внесат вота на недоверие - провал в антикризисната политика и сериозни последствия от това? Какви са примерите, които изправяте срещу този мотив?

В. Николов: Първо, аз мисля, че с тези мотиви те със сигурност не искат да спечелят вота, т.е. да се гласува срещу правителството, защото по би им подхождало, примерно, на левите и на ДПС да тръгнат за социалната политика, знаете, където. . . там говоренето е по-силно. Защо? Защото когато една държава се опитва да излезе от кризата, тя търси да се стабилизира финансово, макроикономически. И субектите, които не участват в този процес, имам предвид безработни, пенсионери, на по-късен етап получават плодовете на целия този труд. Това е логично. Във всички държави - следвоенна Германия, сега. . . и в България съответно. Всички рейтингови агенции показват, че пътят е правилен, който сме поели. Всички доклади на нашите партньори - също. Така че аз мога много да говоря. Мисля, че няма нужда да засипвам с числа вашите зрители. Така че категорично мисля, че няма никакъв проблем. И в дебатите ще си проличи, че ние стоим доста добре макроикономически. Дори в етап, когато държавата, как да кажа, се стабилизира и гледаме финансово да бъдем стабилни и дефицитът да бъде под 3 процента, дори тогава намерихме пари да увеличим минималната работна заплата, знаете,
и търсим пари съответно и да компенсираме наистина социално най-. . .

Водеща: Дайте малко за това да поговорим наистина.

Водещ: Да, точно.

Водеща: Ако вдигнете минималната работна заплата, част от работодателските организации няма да са доволни. Ако вдигнете пенсиите, така, както сте го замислили, само най-ниските и вдовишките, синдикатите ще ви взривят. Те ще бъдат недоволните. Въобще смятате ли, че идва. . . че се задава краят на социалния мир и съвсем скоро под прозорците на Министерски съвет или на парламента ще звучат призивите "долу" и "оставка".

Водещ: Хайде фигуративно да кажем - много тънък лед като че ли има под краката ви в тази ситуация.

В. Николов: Ами, ледът е тънък още откакто сме взели правителството. Знаете състоянието, когато взехме държавата, т.е. международната обстановка. Но не бих казал, че социалният мир ще бъде взривен.
Знаете, че ние много държим на това и неслучайно възлагаме такава тежест на тристранния съвет. Имаме индикации от работодателските организации, че вече приемат тази идея. Ние неслучайно тръгнахме към този път да увеличаваме и минималната работна заплата. Поне две от работодателските организации са казали "да". Предстоят още, разбира се, разговори. Аз мисля, че ова е добър вече. . . т.е. дошъл е моментът за увеличаване на минималната работна заплата.

Водещ: Добре, отдясно и десните икономисти ви критикуват много за това, като казват, че всъщност реална промяна няма да има, няма да се усетят тези 30 лева, но ще стане друго - фирмите ще бъдат

принудени да уволняват хора, за да не стигнат до фалит.

В. Николов: Реална промяна наистина няма да има и хората няма да усетят, болшинството от хората няма да усетят това увеличение. Но, първо, това е знак, че държавата излиза от кризата и може да намери тези пари. И второ, мисля, че работодателите, както казах, трудно, но приемат идеята, че трябва да се увеличи минималната работна заплата. Но по-същественото, мисля, е друго - ако успеем да намерим пари, това ще е голям героизъм и да
компенсираме наистина най-социалнослабите слоеве от населението, което ще рефлектира, разбира се, и в потреблението.

Водеща: Можете ли да кажете наистина за пенсиите какви са вариантите, по които в момента се работи?

В. Николов: Много са вариантите, просто чакаме да чуем окончателно числото. Знаете, че премиерът Борисов беше дал няколко дни на вицепремиера Дянков, за да може да се изготви именно анализът,
финансовият анализ. Но мога да кажа категорично, че ние задължително, независимо дали изборите, независимо дали търсим подкрепата на хората, в никакъв случай няма да оставим финансовата стабилност, защото това ще рефлектира върху децата на всички нас, защото те трябва да плащат нашите грешки. Така че това категорично мога да го кажа. Очакваме, разбира се, анализа и до няколко дни наистина ще кажем окончателно. Всичко, което
кажа, може да не се случи и съответно да рефлектира върху очакванията на хората. Така че със сигурност няма да вляза в тази тема.

Водещ: Ще изчакате, трябва да изчакате.

Водеща: Нямаше ли да е по-честно да кажете, специално за пенсионерите говоря - вижте, криза е, наистина финансовата стабилност е важна за всички нас, и млади, и стари, няма да вдигаме пенсиите? Защото сега, като вдигнете с не знам колко все още пенсиите, само най-ниските и вдовишките, обхващате, самият министър Дянков го каза, едва 15 процента от хората.

В. Николов: Дори и 15 да бъдат, те ще бъдат най-уязвимите слоеве. Така че попитайте тях дали ще чакат след изборите само за това, за да не бъдем обвинени, че идват избори. Категорично този популизъм. . . На това отгоре ние носим отговорността за разлика от предишната тройна коалиция, която вдигна, знаете, пенсиите, и то необосновано, не на швейцарското правило, и си заминаха от властта. Ние продължаваме да управляваме и носим отговорността. На това отгоре бюджетът е гласуван, така че ние търсим този. . .

Водеща: Друг беше въпросът - нямаше ли да е по-честно наистина, ако не може чувствително да вдигнете пенсиите, да не ги вдигате с по мъничко само на 15 процента от пенсионерите, а въобще наистина да не ги вдигате?

В. Николов: Търсим вариант колкото може повече да вдигнем. Мога да ви кажа една новина. Аз лично заедно с моите колеги ще внесем проект за изваждане на някои фирми от забранителния списък, за да може да подпомогнем колкото може този процес. Така че. . .

Водеща: От приватизацията. . .

В. Николов: От приватизацията, точно така.

Водеща: . . . да се съберат пари. Кои фирми ще извадите?

В. Николов: Това ще повиши и съответно сребърния фонд, и съответно ще се намерят и частично пари за увеличаване именно на пенсиите. Ами, ще ви кажа окончателно днес, очаквам анализа, има няколко фирми, които съответно отпаднаха, така че днес ще ги внесем при всички случаи и ще ви кажа. . .

Водеща: Г-н Николов, време ли е за приватизация сега? Това наистина успешен начин ли е да се събират пари?

В. Николов: Винаги е време за приватизация. Когато беше. . . мога да ви кажа примера с "Булгартабак", когато се. . . "Булгартабак" преди струваше един милиард, сега струва сто милиона.

Водещ: Защото се забавихме.

В. Николов: Кога е времето? Времето е винаги, когато имаме нужда от финанси, които трябва да налеем в икономиката, за да може да дадем голям старт. Икономиката когато работи, няма значение предприятието дали е държавно, или частно, тогава се усеща от всеки един субект в това общество. Докато, как да ви кажа, виждате - един милиард и сто милиона. Кой е виновен? Кой е виновен за това нещо?

Водеща: Въпросът е, че това е дълга процедура, сам, разбира се, го съзнавате много по-добре от мен - изваждането на тези фирми от забранителния списък, предлагането за приватизация, приватизацията, пари ще бъдат събрани чак след месеци. Това означава ли, че планирате вдигането на пенсиите чак, да кажем, от 1 януари 2012 година?

В. Николов: Не, категорично. Аз казах, че чакаме финансовия анализ. Не разчитаме на приватизацията. Приватизацията е един нюанс, който
ще подпомогне икономиката и съответно резерва, защото влиза директно в сребърния фонд. Мога да ви кажа, че. . . Знаете, разчетите показваха много строга фискална дисциплина и не показваха, че можем да увеличим пенсиите. Затова чакахме първото шестмесечие, за да видим данните. Мога да ви кажа, че това е равностойно на героизъм на приходните агенции - без да увеличаваме дефицита, да можем да увеличим. . . да дадем някакви пари въобще на тези слоеве. Така че категорично мога да ви кажа, справяме се със. . . тези антикризисни мерки и приватизация бяха заложени в тези 60 мерки. Така че не бих казал, че са състоятелни мотивите за вота на недоверие.

Водещ: Добре, господин Николов, това прехвърляне на партидите в НОИ няма как да не го засегнем. Сега, това гаф ли беше, кажете откровено?

В. Николов: Не.

Водещ: Убеден сте. . .

В. Николов: Не, категорично не.

Водеща: Убеден ли сте, че мястото. . .

В. Николов: Целта е изпълнена.

Водеща: . . . на тези 100 милиона лева е отново в НОИ?

Водещ: Целта е изпълнена, казвате. . .

В. Николов: Целта е изпълнена. И аз мога да ви кажа какво очакваше хората, ако не бяхме предприели тази мярка. Очакваше ги да вземат по 50 лева пенсия. Питайте ги тях искат ли да получават точно тези 50 лева пенсия. Мисля, че те достойно са заработили една нормална за страната ни пенсия. Така че с този ход ние успяхме да не увеличим прекалено много дефицита в НОИ и съответно те да получат заслужената пенсия. Така че аз мисля, че целта е постигната, дори и с решението на Конституционния съд. . .

Водещ: Въпреки него, да.

В. Николов: Въпреки него. Така че аз мисля, че партия ГЕРБ много правилно постъпи. Питайте хората, които получават тези пенсии, дали биха искали да получат 50 или заслужената им пенсия.

Водеща: Последен въпрос, свързан с "Атака" и събитията през седмицата, по повод това, че Народното събрание не даде председателския пост на антикорупционната комисия на Волен Сидеров. Той вчера беше в нашето студио и заяви, че всъщност ГЕРБ се страхува, че ако той стане председател на тази важна парламентарна комисия, ще разкрие определени зулуми на ГЕРБ.

Водещ: И лобистки действия.

В. Николов: Ами, вижте, това е, разбира се, как да кажа. . . Ако "Атака" има такива данни, аз не мисля, че те ще ги спестят и без да е председател на тази комисия господин Волен Сидеров. Аз мисля, че знакът към Европа щеше да бъде по-различен и, как да кажа, това щеше да противоречи на тези принципи, които ГЕРБ изповядва за. . . говоря за евроатлантическите, за които говорим. Поради тази причина ние нямаше как да подкрепим господин Сидеров, а именно да стане председател. Това. . . този знак, този символ. А иначе мога да ви кажа, че в тази комисия всички партии имат по един член, така че те няма да ни го спестят, бъдете сигурни в това. . .

Водеща: Ако "Атака" не ви подкрепи в този вот на недоверие. . . притеснява ли ви това, или не?

В. Николов: Ами, вижте, аз разчитам на здравия разум и не мисля, че "Атака" ще влезе в един отбор с ДПС. Така че очаквам от тях поне да не гласуват против. . . Но, как да ви кажа, ние, ако усетим, че нямаме подкрепа, ние сами ще си тръгнем. Аз мисля, че има много работа за вършене и ако дестабилизираме страната в момента, ще е доста пагубно за цялата икономика.

Водеща: Добре. Благодаря ви за този коментар. Това беше заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Параолимпиецът Ружди Ружди донесе златния медал в България (СНИМКИ)
Параолимпиецът Ружди Ружди донесе златния медал в България (СНИМКИ)
15:38, 03.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
МВнР: Продължава проверката за инцидента в българското консулство в Дубай
МВнР: Продължава проверката за инцидента в българското консулство в Дубай
14:48, 03.09.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Задържаха шофьор с близо 3 промила в Стара Загора
Задържаха шофьор с близо 3 промила в Стара Загора
14:26, 03.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Бивш ръководител в "Гранична полиция" получи обвинение за сагата с митниците
Бивш ръководител в "Гранична полиция" получи обвинение за сагата с митниците
14:21, 03.09.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Изминалият август е един от най-сухите от 2014 г. насам
Изминалият август е един от най-сухите от 2014 г. насам
14:03, 03.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Колеги и приятели за Иван Гарелов: България му дължи много
Колеги и приятели за Иван Гарелов: България му дължи много
13:51, 03.09.2024
Чете се за: 05:52 мин.
Пчеларите искат спешна държавна помощ заради сушата
Пчеларите искат спешна държавна помощ заради сушата
12:56, 03.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Филмът "Триумф" е българското предложение за "Оскар"
Филмът "Триумф" е българското предложение за "Оскар"
12:37, 03.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Очаква ни много слънце, валежите спират
Очаква ни много слънце, валежите спират
12:22, 03.09.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Иван Гарелов: Моят път си е мой път и аз го извървях
Иван Гарелов: Моят път си е мой път и аз го извървях
12:09, 03.09.2024
Чете се за: 03:00 мин.
Съдът решава да настани ли в клиника жената, заплашвала известни личности
Съдът решава да настани ли в клиника жената, заплашвала известни личности
11:43, 03.09.2024 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
Президентът Радев: Иван Гарелов не отстъпи пред ангажимента към истината
Президентът Радев: Иван Гарелов не отстъпи пред ангажимента към истината
11:26, 03.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Скачване с Международната космическа станция
Скачване с Международната космическа станция
Иван Костов за вътрешните избори в Синята коалиция
Иван Костов за вътрешните избори в Синята коалиция