В България годишно се изхвърлят над 670 хиляди тона хранителни продукти - от производителя до потребителя.
И въпреки че сме сред отличниците в Европейския съюз, можем да разхищаваме много по-малко, стига законът за ДДС да спре да възпира дарителите. От Българската хранителна банка успяват да спасят над 270 тона годишно.
Потребители и разхитители - такива сме. Всеки българин похабява между 90 и 100 килограма храна годишно.
Цанка Миланова- Българска хранителна банка: Много са причините, поради които храната се похабява. На първо място - храна се произвежда три пъти повече, отколкото е необходима, за да се изхрани световното население и такава диспропорция съществува. Над милиард и 300 милиона тона храна годишно се произвежда и същевременно 850 милиона души гладуват в цял свят.
Най-голямо е разхищението на хранителни продукти във Великобритания, докато сред страните отличници в ЕС е Румъния. И така на ден на британец се падат изхвърлени хранителни продукти в размер на една консерва с боб, докато на всеки румънец изхвърленото количество продукти на ден се равнява на една ябълка.
Често купуваме това, което ни изглежда естетически приятно. Така по-малките домати, кривите краставици и чушки често отиват на сметището.
Но къде се намираме ние във всичките тези класации - на дъното, на 25-то място в ЕС. В България годишно се унищожават над 670 хиляди тона с хранителни продукти.
И още един парадокс - оказва се, че за производителите и преработвателите е в пъти по-изгодно да унищожават храната, отколкото да я даряват.
Цанка Миланова - Българска хранителна банка: 20 % е ДДС ако храната бъде дарена. 4-5 % е налога или таксата по-скоро, която този евентуален дарител би платил, ако унищожи годна храна.
Купувай само това, което ти е необходимо, призовават ни от Европа в поредната си кампания за вразумяване на потребителите.