НОВИНИ

59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври

От Централната избирателна комисия обявиха общо колко политически формации ще участват в предстоящите местни избори след като провериха подалите документите. Те са 66, като това е с 8 по-малко спрямо регистрираните за предишните избори.

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:13, 12.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

В състезанието за местна власт ще се включат 59 партии и 7 коалиции. Това показва равносметката от регистрацията, която приключи вчера. В законовия срок заявления са подали 64 партии и осем коалиции.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Беше отказана регистрацията на 5 партии и 1 коалиция, тъй като документите, които бяха представени, не съответстваха на тези, които са предвидени.

За сравнение в предишните мести избори формациите, които са се борили за подкрепата на избирателите, са били с осем повече - общо 74.

ЦИК вече има и решение за процедурата по отчитане на преференции в листите за общински съветници. Когато в бюлетината не е отбелязано предпочитание, преференцията се брои в полза на водача. А за да може кандидат да заеме по предно място, той трябва да е събрал 7 на сто от действителните гласове на дадената кандидатска листа .

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Това е едно от измененията в Изборния кодекс, тъй като преди това бе 7% от общинската квота.

На 16 септември изтича крайният срок, в който партиите, коалициите и инициативни комитети трябва да се регистрират в Общинските избирателни комисии, а до 24 септември да регистрират и кандидатите си за местната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук блокира чат бота на Нетаняху заради антиарабски постове
Фейсбук блокира чат бота на Нетаняху заради антиарабски постове
Световен общобългарски събор в София
Световен общобългарски събор в София