НОВИНИ

60% от измамите с еврофондове в България са прекратени или отхвърлени

60 процента от проверяваните в България случаи на измами с европейски средства са били отхвърлени или прекратени от прокуратурата. Това се казва в доклад на Европейската сметна палата за противодействието на измамите със средства от европейските кохезионни фондове през последните пет години. Освен България европейските одитори са направили проверка и във Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:50, 16.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Въпреки че има напредък през последните години, държавите членки на ЕС все още не се справят добре с измамите при разходването на средства по политиката на сближаване. Това показва най-новият доклад на Европейската сметна палата. Самите проверени страни, сред които е и България, смятат, че прилаганите от тях мерки за борба с измамите с евросредства са достатъчно добри. Според европейските одитори обаче тези заключения са "твърде оптимистични".

В доклада се казва, че службите, които контролират изразходването на евросредствата у нас, не са оценявали добре рисковете от измама, в някои случаи са ги определяли като ниски и въобще не са започвали проверка.

Прокуратурата пък е отхвърлила или прекратила 60 процента от проверените случаи. От няколко години Европейската комисия стартира проект за прилагане на така наречените пактове за почтеност - споразумение, което органът, отговарящ за възлагането на дадена обществена поръчка, сключва с икономическите оператори, подаващи оферти за договора. Те се задължават да се въздържат от корупционни практики и гарантират прозрачност. Според доклада на сметната палата тези пактове отчитат положителни резултати в някои държави, но България не се споменава сред тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария премахна всички ограничения за българите
Швейцария премахна всички ограничения за българите
Член на група, източвала сметки, е екстрадиран от България
Член на група, източвала сметки, е екстрадиран от България