64 000 корейци подават най-мащабния колективен иск срещу „Епъл“

Близо 64 000 южнокорейски потребители на айфон са подали колективен иск срещу „Епъл“, информира ТАСС. Груповият иск е най-мащабният в страната, отбелязва агенция Синхуа.

от БТА
16:33, 30.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
000 корейци подават мащабния колективен иск епъл

Искът срещу Епъл и местното му представителство „Епъл Корея“ е подаден от юридическата кантора „Ханури лоу“, която представлява пред съда интересите на 63 767 потребители на айфон. Те настояват компанията да бъде призната за виновна в укриване на факта, че е забавяла работата на смартфоните им, както и да изплати на всеки от тях обезщетение по 188 долара. Общата сума на иска достига 12 млн. долара.

По данни на Синхуа около 400 000 собственици на айфон са изразили намерение да се присъединят към съдебния иск, който е най-големият в историята на страната, но броят им е намалял, тъй като мнозина не са успели да предоставят всички необходими документи.

;

Епъл призна по-рано, че умишлено е забавяла айфоните от по-стари поколения, за да ги предпази от произволно изключване и претоварване. Юристите на Ханури обаче твърдят, че концернът прикрива истинското предназначение на тези мерки, които всъщност целят да заставят потребителите да си купят нови модели и по този начин да му осигурят постоянен приток на нови клиенти.

В средата на януари и началото на март срещу „Епъл“ и „Епъл Корея“ бяха подадени искове за компенсиране на вреди от групи активисти, представляващи интересите на съответно 122 и 401 потребители на айфон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Китаристът на „Ролинг стоунс“ Рони Ууд разказа как е преборил рака
Китаристът на „Ролинг стоунс“ Рони Ууд разказа как е преборил рака
Москва даде един месец на Лондон да намали дипломатите си в Русия
Москва даде един месец на Лондон да намали дипломатите си в Русия