НОВИНИ

Революционно лечение на хепатит С вече у нас

To ще стане достъпно за българските пациенти от Нова година.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:39, 28.11.2015
Чете се за: 01:11 мин.
Още

To ще стане достъпно за българските пациенти от Нова година. Медикаментите, които за няколко месеца ликвидират вируса окончателно вече са включени в позитивния лекарствен списък. Днес гастроентеролози от цялата страна представиха резултатите си от лечението на група пациенти с новата терапия. Резултатите потвърдиха очакванията - 99 процента напълно излекувани.


От началото на годината с новите медикаменти са лекувани 97 болни с хепатит С включени в клинично изпитание и милосърдна програма. Голяма част от тях са с напреднал стадий на цироза или с придружаващи заболявания като амтоимунни и хематологични, които не позволяват лечение със старите интерферонови терапии. Резултатите са повече от впечатляващи.


проф. Людмила Матева - национален консултант по гастроентерология - Резултатите ни от двата дни съобщавани болни такива с компенсирана и декомрпенсирана т.е. с по напреднала чернодробна цироза.
Има само един човек който не е отговорил.
М. Ч. - Ще рече 99 процента?
проф. Матева - 99 - 98 процента.
проф. Маркус Пек - Европейска асоциация за изучаване на черния дроб - Същият процент излекувани докладват и в другите европейски страни. Резултатите показват също така, че лекарите тук са достатъчно компетентни да лекуват с новата терапия.

Новите лекарства атакуват вируса директно на три нива. Освен бързи, затова и много ефективни, медикаментите засягат само вируса. А това драстично намалява риска от странични ефекти. Макар и нова терапия, двете фирми производителки са предложили значително по-ниски цени, съизмерими с тези на старите лекарства. Но следващата година ще се лекуват с предимство само най-тежките случаи.


проф. Людмила Матева - Това са пациенти с по-напреднала фиброза и цироза на черния дроб, които имат и други сериозни свързани с хепатит С заболявания, чиято прогноза е по-тежка и разбира се болни с хронични хепатити, които по преценка на лекаря придружаващи заболявания диабет
проф. Маркус Пек - Нито една страна не е започнала да лекува всички с хепатит С, и като начало е добре да започнете с цирозно болните за да се избегнат трансплантациите и тези без друга алтернатива. Но после вече трябва да мислите и за лечение в по-ранните стадии на чернодробните усложнения.

Началото вече е сложено. До времето в което хепатит С ще се превърне в досадна банална инфекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа зарадва и малкия Дамян
Българската Коледа зарадва и малкия Дамян
Тежко убийство в Повеляново
Тежко убийство в Повеляново