С дегустации на различни вина завърши тридневният фестивал „Дефиле на младото вино" в Пловдив. Според винопроизводителите заради добрата реколта от грозде тази година се очакват отлични вина. Кои са новите тенденции във винопроизводството вижте репортажа.
Прибирането на мавруда приключи съвсем наскоро, а винарска изба от Пловдив регистрира най-дългия си гроздобер до сега - два месеца.
- За сега вината са с доста добри показатели, смятам, че ще се получат интересни вина и, дай боже, да има повече любители на хубавото българско вино, - надява сеенологът Наталия Гаджева.
Винопроводители от Пловдивско за първи път представят вино от нов вид, който стана хит по света. Новата напитка ще бъде готова за консумация през зимата.
-Това е малиновото вино, което е малини и мавруд ферментирали заедно, - обяснява Росица Касабова, винопроизводител. - Смятам, че ще е много интересно за потребителя, това е новата мода в Европа и света, комбинацията на няколко плода.
Да опитат младото вино в Пловдив дойдоха сомелиери и туристи от цялата страна. Станислава е дошла от София.
- Аз обичам да пия по-леки вина бели вина, а през зимата обичам червени силни по-стипчиви вина, просто да те загрее отвътре, да поруменеят бузките и така да ти се заиграе сърцето, - казва софиянката Станислава. Ценителите на виното като Станислава трябва да имат предвид, че вината не се съхраняват в пластмасови съдове, защото ферментационните процеси продължават с години.
- Виното трябва да се съхранява в стъкло или в бъчва, това е правилното съхранение, - казва Росица Касабова. - Другото важно, което трябвада се знае, е че не трябва да има въздух във виното, ако е отпито от бутилката, трябва да се изтегли въздуха, защото това количество въздух което остава окислява виното и започват други процеси.....
120 вида вино се представиха в Дефилето на младото вино в Пловдив тази година, а в презентациите участваха 26 винопроизводители.