НОВИНИ

Блокадата на границата с Гърция продължава

Продължава блокадата на граничен пункт "Кулата – Промахон". Днес пунктът беше отворен от 12 часа до 17 часа за всички превозни средства. Към момента обаче свободно преминават само леките автомобили и автобусите.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:17, 13.02.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

На границата с Гърция има опашки, но те са малки. Около 2 километра са чакащите камиони на пункта "Кулата - Промахон". Гръцките фермери спазват споразумението, което имат с българските власти и осигуряват 5-часов прозорец всеки ден. Повечето от шофьорите се съобразяват с установения график, така че да не се налага да чакат.

Превозвачите, които влизаха в страната ни разказаха, че не е имало сериозни блокади от Атина до граничния пункт "Кулата - Промахон", които да затрудняват движението. Има струпана техника, около пътищата до Солун. Шофьорите обаче изразиха недоволство, че се налага да чакат много не заради блокадите, а заради проверките на граничния пункт и така наречените кантари, през който минават.

Много от тираджиите казаха, че чакат по 7-8 часа, за да минат митническия контрол и на практика така изпускат осигурения прозорец от гръцките фермери и отново попадат в блокада. В знак на протест при влизане от Гърция в България те натискат клаксоните на камионите си. Настояват да се облекчи митническата проверка, поне докато продължава блокадата на фермерите.

Ето какво още казаха шофьорите пред нашия екип:

- Това е визитката на министъра, онзи ден лично ми я даде на протестите. Всичко беше в интерес на големите превозвачи, да си приберат камионите и да си пуснат другите надолу, а не мислят за нас. Поне да отворят кантарите, да се забърза малко този трафик. Виждате какво се случва тука. - Колко време чакате? От 8 часа сутринта съм.

- Усложнена е процедурата до немай къде. 15 човека питат какво возиме, като че ли сме престъпници на държавата ние. И на камион по 10- 15 минути там, 10- 15 мин. тук . Половин час. За един час само 2-3 камиона минават.

- Имаше ли блокади по пътя? От Атина насам не. Имаше блокади ,но пропускаха, не е така както беше онзи ден. На отиване съм минал с 150 километра повече.

Към момента напълно е блокирано движението на граничен пункт "Илинден – Ексохи". Очаква се блокадата да продължи до 22:00 часа, когато ще бъдат пропускани само леките автомобили. Блокирани ще бъдат ТИР-овете. Затворен е и граничен пункт "Капитан Петко войвода". Отворен е граничен пункт "Златоград", но само след няколко километра от пункта на гръцка територия, има блокади и движението там е затруднено.

Вижте и прякото включване на Ирина Николова от Кулата!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще последва от срещата между папата и руския патриарх
Какво ще последва от срещата между папата и руския патриарх
​Президентът за Трифон Иванов: Безкомпромисен футболист и голям човек
​Президентът за Трифон Иванов: Безкомпромисен футболист и голям човек