НОВИНИ

Москов: Няма да има проблеми за пациентите след решението на КС

Съществена част от здравната реформа на министър Петър Москов беше обявена за противоконституционна от Конституционния съд. Става въпрос за разделянето на пакетите здравна помощ на основен и допълнителен.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
06:07, 09.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Идеята на Москов беше в основния пакет, плащан от касата, да попадат тежки заболявания, за да имат пациентите бърз и безплатен достъп до лечение. В допълнителния пакет пък влизат болести, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане.

Решението на Конституционния съд за отмяна на пакетите здравна помощ е прието с 11 гласа. Особено мнение е изразил единствено конституционния съдия Филип Димитров. Пълният текст с мотивите за решението на съда се очаква да бъде публикуван днес. Текстовете от закона за здравно осигуряване бяха атакувани от 61 депутата от опозицията.

;
Петър Москов, министър на здравеопазването: Ние ще се запознаем с мотивите на КС, които ще излязат утре и там където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на КС да постанови това решение, ние съобразявайки се с мотивите на съда ще променим тези тестове и отново ще ги внесем като поправки в закона - иначе от това решение на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите. Остава в сила действието на старата наредба за основния пакет, която винаги е била правомощие на министъра, от снощи след решението на КС в министерството ще се пренаписва наредба 11 в стария ѝ вид и тя ще бъде публикувана и на разположение на Здравната каса и лекарите, за да може системата да продължи да функционира по начина, по който е заложено в програмните документи на правителството".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди бежанци са блокирани на гръцко-македонската граница
Хиляди бежанци са блокирани на гръцко-македонската граница
КС обяви основния пакет в здравната реформа за противоконституционен
КС обяви "основния" пакет в здравната реформа за противоконституционен