НОВИНИ

И млади, и стари страдат от възрастова дискриминация на работното място

Оплакванията от възрастова дискриминация в България засягат и най-младите, и най-старите. Неравното третиране се усеща предимно на работното място. Полицаи, военнослужещи, пилоти и стюардеси най-често са сезирали Комисията за защита от дискриминация в подобни случаи. Най-голямата глоба, наложена от институцията, е в размер на 22 000 лв.

Айше Сали
от Айше Сали
20:05, 08.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Специалист по съобщителна техника и рентгенов лаборант. Години наред 60-годишната Олга Янчева работи зад граница. Връща се в Българя и за кратко си намира работа. Сега обаче отново е без препитание.

Олга Янчева: "Ако трябва да цитирам един от работодателите, каза ми буквално следното: трябва някой да се смили над Вас, за да Ви вземе. Моята възраст беше основната причина".

Хората пред пенсия не са единствените потърпевши от възрастовата дискриминация. Липсата на опит често е оправдание за наемането на младежите срещу по-ниско заплащане. Това е и една от причините пред тях да стои липсата на приемственост от страна на по-възрастните им колеги.

Моника Димитрова, Национален младежки форум: "Още на етап, когато те си търсят работа, много от работодателите търсят от тях дългогодишен опит, който е невъзможно те да притежават".
;

55 години. Оказва се, че тази възраст според работодателите е своеобразен праг при наемането на служители. Качествата като аналитичното мислене и спазването на правила пък остават най-търсените в бъдещия работник. А те са развити най-добре при хората между 35 и 40 години. Възраст, в която притежават увереност и са наясно с целите си.

Велин Георгиев, управител на агенция за подбор на персонал: "Започват да работят умно, а не много. Започват да управляват другите хора да работят, а не самите те да работят".

Границата между изискванията за конкретното работно място и дискриминацията е твърде тънка. Ето защо работодателите трябва да имат разумно обяснение за поставените критерии.

Ана Джумалиева, председател на КЗД: "Когато става дума за работното място хората са по-чувствителни, защото там прекарваме голяма част от нашия живот".

От Комисията за защита от дискриминацията призовават всеки, който почувства неравно третиране, да се обърне към институцията. През изминалата година обаче до тях са достигнали едва 41 подобни случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месец на жените писателки
Месец на жените писателки
Отново протест на Орлов мост срещу забраната за диво къмпингуване
Отново протест на "Орлов мост" срещу забраната за диво къмпингуване