САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

6840 язовира има в България, 414 са в аварийно състояние

6840 язовира има в България, съобщи в Сутрешния блок на БНТ Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение.

от БНТ
07:42, 13.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от тях, които са най-опасни, за да бъдат ремонтирани. Сред тях са язовирите "Бели Искър" и "Огоста". Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири.

Войнов обаче увери, че "държавата си е на мястото" и няма основания за безпокойство.

Кирил Войнов, заместник-.председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол: Хората могат да спят спокойно с Божията помощ.

Според него проблемът с язовирите е при тези, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове.

Кирил Войнов, заместник-.председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол: Компромис няма да правим с никого докато аз съм тук.

Войнов коментира скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни множество къщи и градини. Според него на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да я поеме и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.

Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 г. и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица. Това ще бъде направено въпреки инцидента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
100 000 лева са вложени в ремонта на Женския пазар в София
100 000 лева са вложени в ремонта на Женския пазар в София
Гледат мярката на заподозрения за тероризъм тийнейджър
Гледат мярката на заподозрения за тероризъм тийнейджър