НОВИНИ

Близо 700 са сградите паметници на културата във Велико Търново

Голяма част от тях са застрашени, а само от началото на тази година четири рухнаха. През последните месеци специалисти от Общината са направили пълен оглед на всички стари къщи. Издадени са 100 предписания за ремонт и укрепване, а ако собствениците не се съобразят в срок ще бъдат глобени, като санкцията стига до 30 000 лв.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
18:02, 23.08.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От началото на лятото усилено се ремонтират сгради паметници на културата в старата част и в центъра на града. Общината е издирила 2/3 от собствениците на къщи, чието състояние застрашава живота и здравето на хората.

„Това е една улица, направена с много стил и мисъл и е хубаво, че тази инициатива е поета, къде от частни лица, къде от общината да се обновят фасадите на тези къщи".
„Разбира се, че трябва да се реставрират. Все пак са част от историята на Търново".

Невероятно, но факт е, че в България все още няма дигитален фонд на културното наследство и цялата налична информация е само на хартиен носител. Сериозен проблем остават и дългите законови процедури, заради което често застрашените сгради не дочакват десетките разрешителни и се срутват.

Даниел Панов - кмет на община Велико Търново: „Надявам се този процес да се ускори от паметниците на културата, за да може собствениците на тези къщи, които действително са опасни, да получат по-бързо разрешение или за събаряне, или за възстановяване, или за ремонтни дейности".
;

Друг парадокс - ако една сграда е толкова разрушена, че може да рухне и застрашава живота на хората, законът не позволява на общините сами да вземат решение за събаряне. Тромавите процедури демотивират и собствениците, които често са разпилени в цялата страна.

Арх. Донка Колева - експерт в Община Велико Търново: „Всъщност в момента в закона процедурата е разписана по един и същ начин. Затова предполагам повечето от собствениците не са мотивирани и отлагат своите задължения".

Очаква се през септември във Велико Търново и още в пет общини да започнат работа изнесени звена на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те ще се произнасят в по-кратки срокове за текущите ремонти на сградите и архитектурни ансамбли, което вероятно ще спаси доста паметници на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парк в двора на варненска гимназия
Парк в двора на варненска гимназия
Цацаров: Версията, че клошар е подпалил тютюневите складове, не е единствената
Цацаров: Версията, че клошар е подпалил тютюневите складове, не е единствената