НОВИНИ

Десетки мъже от цялата страна се хвърлиха за кръста на Богоявление (СНИМКИ)

Въпреки снега и минусовите температури в цялата страна десетки смели мъже скочиха в ледените води на реките, за да извадят Богояленския кръст. Традицията повелява, че този, който извади кръста, ще се радва на здраве и щастие през цялата година. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, на която се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи, за да пази от болести и да пречиства душата.

bnt avatar logo
от БТА
13:41, 06.01.2017
Чете се за: 02:20 мин.
У нас

Варна

След тържествен водосвет отслужен от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан над 35 мъже скочиха за кръста на Богоявление. От ледените води пръв успя да извади светинята 23-годишният Младен Славчев от Варна.


;

Ямбол

При силен снеговалеж бяха осветени бойните знамена в Ямбол. За шести пореден път военнослужещия Стефан Стефанов извади кръста от река Тунджа, след което архиерейският наместник му подари кръста.

;

Стара Загора

На големия християнския празник Богоявление, новият старозагорски митрополит Киприян, в съслужение със старозагорското свещеничество, извърши празничен водосвет и освещаване на бойните знамена на три военни формирования. Той изпълни ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов". 17 младежи се хвърлиха в ледените води на езерото. Кръста извади 29 годишния старозагорец Димитър Димов, който работи в Лондон като финансисти и специално се е върна в родния си град, за да участва в ритуала по ваденето на кръста.

;

Кърджали

В присъствието на кмета на града инж. Хасан Азис, енорийският свещеник на храма „Свети Георги Победоносец“ отец Петър - Гарена хвърли кръста в ледените води на Водното огледало на река Арда от платформа на пожарникарска стълба.

Величко Карабуюков на 27 години, бивш ватерполист, възпитаник на Националната спортна академия и учител по физическо възпитание в езиковата гимназия в града хвана за четвърти път Богоявленския кръст в ледените води на Водното огледало на река Арда.

;

Пловдив

Над петдесет мъже и младежи се хвърлиха в ледените води на река Марица в Пловдив, за да извадят кръста по време на празника Богоявление . Тази година кръста бе „спасен”от Стефан Митков.



;

Велико Търново

Близо 40 смелчаци влязоха във водите на река Янтра във Велико Търново за да уловят богоявленския кръст. Кадетът Генади Кръстев от НВУ"Васил Левски" беше късметлията. По традиция той беше благословен от Великотърновския митрополит Григорий, който му връчи и парична премия.

;

Русе

Заради силния вятър, и обилен снеговалеж в Русе ритуалът с изваждане на Богоявленския кръст от водите на р.Дунав не се състоя. Въпреки забраната обаче, и след подписване на декларации част от 14-те участника все пак скочиха в ледените води на реката.


;

Бургас

Отец Еритий - викарий на Сливенския митрополит Иоаникий отслужи Богоявленската литургия в храм „Св.Св.Кирил и Методий„ в Бургас. Бяха осветени и бойните знамена. Над 30 смелчаци участваха във ваденето на кръста, но късмета бе за 32-годишния Диян Янев от Бургас.

;

Благоевград

Светослав Попов, 25-годишен студент от Югозападния университет "Неофит Рилски", извади Богоявленския кръст от водите на река Благоевградска Бистрица при традиционния за Йордановден ритуал в Благоевград. За поредна година представителите на групата от Плаж махала дойдоха и влязоха в реката с песен, облечени в народни носии и развявайки българското знаме. Кръста тази година в Благоевград хвърли архимандрит Епифаний, игумен на Роженския манастир.

;

Търговище

Въпреки обилния снеговалеж, в Търговище за 26-та поредна година бе спазен Богоявленският ритуал. Отец Бисер Христов хвърли кръста в замръзналите води на градския шадраван. При минус 8 градуса на въздуха в ледените води скочиха четирима смелчаци. Късметът се усмихна на 33-годишния Ангел Митев, който предаде кръста на свещенослужителя и получи събраната с дарения награда от 590 лева.



;

Монтана

На Богоявление в ледените води на езерото „Монтанезиум“ в Монтана скочиха 33 смелчаци. Пръв до кръста, хвърлен от протисингела на видинската митрополия архимандрит Антим, стигна Стивън Цветков /19г./ от Монтана, който е курсант във военното училище във Варна. Всички участници получиха награда от общината в Монтана. Преди ритуала водолази от РД ПБЗН в Монтана разбиха с кирки и лопати леда по замръзналото езеро, за да направят коридор за влизане във водата.

;

Снимки: БТА

;

София

Никола Божилов на 18 години от София извади Светия кръст от водите на езерото в ж.к. "Дружба" . В ритуала участваха 40 мъже, най-младите бяха двама на 18 години, а най-възрастният - на 75-годишна възраст.


;

Харманли

По традиция жителите на Харманли почетоха големия християнски празник Богоявление-Йордановден с тържествен водосвет на брега на река Харманлийска /приток на Марица/, след което се игра хоро в ледените води и бе извършен ритуала по хвърляне на кръста. Богоявленският кръст бе „спасен” от 17-годишният Атанас Димулски.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лавина затрупа мъж при Седемте рилски езера
Лавина затрупа мъж при Седемте рилски езера
​Информация за състоянието на републиканските пътища към 13:00 ч.
​Информация за състоянието на републиканските пътища към 13:00 ч.