НОВИНИ

Военноморският флот е подготвен за новите предизвикателства

Българските военноморски сили са напълно подготвени да посрещнат новите предизвикателства в региона. Това стана ясно по време на годишния анализ на дейността на бойния флот. 2016-а беше оценена като успешна година, през която военните моряци са изпълнили всички задачи, предвидени в националния календар и по международни договори.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна С. Ганчева, Д. Цекова
19:00, 30.01.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

През изминалата година българските бойни кораби са увеличили времето, прекарано на море, с 20 процента, а часовете за полети на военноморската авиация са били с една трета повече. Потвърдена беше способността ни за участие в охраната на морските граници, а и в оказване на помощ на населението, обобщи командирът на флота контраадмирал Петев.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили
„Военноморските сили взеха участие в три операции на НАТО и Европейския съюз, участвахме и организирахме четири международни учения, над 50 учения на корабните дивизиони и формированията.“

Висока оценка и обществено признание получи и професионализмът на военните моряци.

Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили
„Наред с признанието е добре да се помисли за социалната политика спрямо военнослужещите, както и за тяхното възнаграждение.“

След като през 2016-а година беше приет проектът за многофункционален модулен патрулен кораб, тази година е осигурен и бюджет за него. Подготвен е и проектът за възстановяване на фрегатите Е 71. През тази година флотът ни ще участва в операцията на НАТО по морска сигурност „Сий Гардиън“ в Средиземно море и в операциите на Европейския съюз СОФИЯ - за борба с нелегалната миграция, и АТАЛАНТА - край сомалийските брегове. Най-мащабната проява за годината ще бъде учението БРИЗ 2017.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Веселин Марешки: Дясното работи за БСП и ДПС
Веселин Марешки: Дясното работи за БСП и ДПС
Отново масови протести в Румъния
Отново масови протести в Румъния