НОВИНИ

​За първи път у нас - оперно представление на шлеп по Дунав

Във Видин официално беше открит първия летен фестивал "Крепост на вековете "Баба Вида", организиран от Софийската опера и балет, община Видин и Министерство на културата. Нестандартната идея е на академик Пламен Карталов, а режисьорът е избрал операта "Мантията" на Джакомо Пучини, в която действието се развива точно на един шлеп, плаващ по Сена.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:49, 05.08.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Пламен Картлов има способността да съчетае гениалната музика на великите оперни композиторите с неповторимите по своята красота пейзажи на българската природа. Само преди дни той вписа великолепната музика в излезлите сякаш от пощенска картичка Белоградчишки скали, сега подарява на публиката неповторимата емоция от синтеза на музиката на Пучини и романтиката на река Дунав.


Луната, вълните на реката и един шлеп. Операта "Мантията" на Пучини прозвуча на естественото място на действието, точно както е либретото на композитора. Една драматична любовна история, съперничество и смърт на доковете на Сена се пренесе на брега на Дунав. Вечният страх дали музиката няма да пострада от изпълнението на открито не се оправда.

Франческо Роза - диригент: Потрудихме се здраво, за да имаме добър звук. И мисля, че се получи добре. Оркестърът никога не е прекалено силен, не форсира звука. Всичко е добре, това място изглежда е създадено, за да се играе тук опера.

Режисьорът Пламен Карталов обича да вади операта извън театъра. Този път не само, за да бъде тя по-достъпна за публиката.

акад. Пламен Карталов - режисьор: Идеята е съвсем друга - ние да дадем нов културен импулс на онези райони, на онези места, които в миналото са имали толкова огромна енергия... В момента тази разруха която, въобще в България е последица на демокрацията в икономически план, смятам, че културата трябва да спаси икономиката. За жалост, не обратното.

Певците за тези специални представления, бяха специално избрани. Карлос Алмарег пристига от Арена ди Верона, след участие в постановката на Аида там. Франческо Аниле идва директно от Метрополитън, където е пял Отело.

Франческо Аниле: Да, идвам от Метрополитън - един голям театър, в който всичко се прави със страшно много пари. Но тук имате нещо натурално, този шеп. Няма нужда от толкова средства за декори. Навсякъде в Европа бюджетите са много ограничени но това, което мога да кажа е, че въпреки по-скромните възможности правим постановки, които не отстъпват по качество на тези зад океана.

На гостите партнираха два наистина изключителни български гласа - Гергана Русекова и Мариана Цветкова. И публиката оцени по достойнство труда на солистите и цялата трупа. Във Видин вече мечтаят за своето следващо оперно лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложение на орхидеи в Колумбия (ВИДЕО)
Изложение на орхидеи в Колумбия (ВИДЕО)
Световни музиканти излизат на сцената на Джаз фестивала в Банско
Световни музиканти излизат на сцената на Джаз фестивала в Банско