НОВИНИ

Оранжев код за опасни жеги в 16 области за 6 август

Най-високата температура днес е измерена във Видин и Сандански - 40 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). На повечето места в страната измерената температура е 39 градуса. В София максималната температура е била 35 градуса. За утре 6 август в 16 области на страната е обявен оранжев код за опасно високи температури, а в останалите 12 области кодът е жълт, съобщават още от НИМХ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 05.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Оранжевият код е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква горещо време с максимални температури над 38°. В останалите области на страната – Перник, София град, София област, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Бургас и Варна, е в сила жълт код за високи температури. В тези области максималните температури ще са между 35° и 37°.


Според дежурните синоптици, през нощта времето ще e ясно и тихо. Утре ще е слънчево, а след обяд - горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 36 и 41 градуса. Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за август.

Над планините ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 28 градуса, а на 2000 метра - около 20 градуса.

Над Черноморието ще е слънчево, след обяд ще духа бриз. Максималните температури на въздуха ще са между 32-35 градуса. Температурата на морската вода ще е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде около два бала.


В червено и в оранжево или най-рискови за възникване на пожари са районите в Северозападна и Югоизточна България. С горещото време тези зони бързо се разширяват. Така че е важно хората да са крайно внимателни - с огъня и фасовете в гората и на полето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 300 сигнала в Спешна помощ в София заради жегата
Около 300 сигнала в Спешна помощ в София заради жегата
Парад на ретро автомобили завладя улиците на Видин
Парад на ретро автомобили завладя улиците на Видин