НОВИНИ

Премиера на кино-концерта „Лодката на влюбените“ в кино „Люмиер“

Тази вечер за първи път пред българска публика беше представен кино-концертът „Лодката на влюбените“ в кино „Люмиер“. Филмовият музикален спектакъл е комбинация между ням филм, хора „Големите български гласове“ и триото на френския джаз пианист Франсоа Рюлан. На премиерата присъства и наш екип.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
20:37, 14.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Кое е общото между ням френски филм на емблематичния режисьор Жан Епщайн, джаз музиката и българската народна музика? „Любовта към изкуството“, категорично заявява диригентът на хора „Големите български гласове“ - Илия Михайлов. Toй един от артистите, поели риска да съчетаят трите вида изкуство в едно.

Илия Михайлов, диригент на хора „Големите български гласове“, съавтор на проекта: Ние трябва да сме горди, защото е много важно нашето изкуство да е поставено в един европейски контекст. Всички ние сме част от този свят, за който само се говори, но това е начинът, по който можем да видим как то се колаборира, да направим един синтез, като този тази вечер.

Изборът на филм също не е случаен. Макар и създаден преди 93 години, „Лодката на влюбените“ е изтъкан от сюжет, емоции и конфликти, съпоставими със съвремието ни.

Илия Михайлов, диригент на хора „Големите български гласове“, съавтор на проекта: Те са наистина общочовешки, те са европейски. Това беше моето решение да използваме този филм като връзка между френския джаз и българския фолклор, да му дадем един нов живот на този филм след толкова много години.

А идеята за кино-концерта идва от далечната 200 година, когато Илия Михайлов вижда така създаден киноразказ на фестивала в италианския град Аоста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да си построиш къща върху тротоара в почти центъра на София
Да си построиш къща върху тротоара в почти центъра на София
Откриха кой е поставил камерата в дамската тоалетна в старозагорско училище
Откриха кой е поставил камерата в дамската тоалетна в старозагорско училище