Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нено Димов: Единствено спортни съоръжения могат да се предлагат за "Пирин"

Това, което този план за "Пирин" променя, е че в туристическата зона над Банско, която представлява около 2% от територията на целия парк "Пирин" се разрешава инвестиционни намерения и второто нещо е, че се възлага на министъра на околната среда при постъпило инвестиционно намерение максимално бързо да се премине през всички необходими екологични процедури, за да може този втори или нов лифт да бъде реализиран максимално бързо с оглед решаване на достъпа на всички гости. Това каза в "Денят започва" Нено Димов, министър на околната среда и водите, който допълни, че единственото, което може да бъде предлагано, това са спортни съоръжения и за нищо друго извън спортна инфраструктура не може да се говори.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 03.01.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

До края на седмицата министърът планира да разговаря с концесионера. Инвестиционното намерение не е инвестиционен проект, затова екоминистърът отказа да коментира идеята за втора десет местна кабинкова въжена линия.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Става дума лифтове, писти и най-вече за втория кабинков лифт. Това е основното. Извън това в промяната за плана се дава възможност в една конкретна, по-голяма зона да се правят водохващания за питейни нужди, което е ясно разписано в закона, но по някакъв начин е било пропуснато в плана и до този момент не е можело да се правят водохващания за питейни нужди в рамките на националния парк.

Димов подчерта, че няма промяна в ски зоната. Могат да се направят само след оценка на въздействие на околната среда. По думите му същото е значението и със ски зоната "Добринище". "Няма промяна в действащия план до момента в останалата част. ", каза още той.

;

В студиото на БНТ министър каза, че до днес няма постъпило инвестиционно намерение. "Има идеен проект и тази седмица ще извикам инвеститорът.Трябва да се оцени как ще се направи, за да няма обратен ефект, за това има експерти след екологичната оценка какво се получава.", бяха думите му.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Изграждането на ски туризма и особено Витоша също идва на дневен ред и трябва да се разгледа. Там отново говорим за плана на управление, който трябва да реши в цялост. В момента дори този елементарен случай да вземем този протокол като технически трябва да бъдат изместени определени стъпки, за да се възстанови и той отново изисква промяна в плана. Направили сме прекалено много бариери през годините.

Министърът допълни, че в 12 часа днес на обяд е поканил тези, които протестират в тяхната територия Фейсбук в лайвчат и ще отговори на всеки, на който иска да му бъде отговорен.

Нено Димов: Убеден съм съм, че голямата част от хората, които в момента изразяват недоволства много добре знаят отговорите, но дали заради желание за манипулация или инсинуация, подвеждат тези, които може би искат да знаят. На втората група ще отговоря на всички въпроси, които искат да бъдат изяснени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непотвърдено: Издирваната 44-годишна жена Кети Николова е открита мъртва
Непотвърдено: Издирваната 44-годишна жена Кети Николова е открита мъртва
Близо 50 души загинаха при катастрофа в Перу
Близо 50 души загинаха при катастрофа в Перу