НОВИНИ

Има ли опасност цената на тока за бита да скочи с 30% от лятото?

Има ли опасност цената на тока за бита да скочи с 30% от лятото, заради спекулативното поскъпване на енергията на свободния пазар, както прогнозират работодателите. Има ли картел между търговци и производители на енергия и ще протестират ли бизнесът заради липсата на реформи в енергетиката.

Николай Минков
от Николай Минков
20:55, 22.01.2018
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Скок на тока за бита няма да има, увери енергийният министър Теменужка Петкова и обясни, че цената на енергията се определя от КЕВР, а не от котировките на свободния пазар. А дали има картел между производителите на ток и търговците за завишаване цените на свободния пазар на ток ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията, която ще бъде сезирана от работодателите.

Общо четири въпроса поставиха днес работодателите пред енергийното министерство.

Засега работодателите се готвят за протест, който е насрочен за началото на февруари. Работодателите прогнозират поскъпване на тока до 30%, от Министерството на енергетиката отхвърлиха прогнозите.

Ако сегашните цени на свободния пазар от близо 120 лв. за мегават се приемат за референтни от Комисията за енергийно и водно регулиране, то от 1 юли регулаторът ще бъде принуден да повиши и токът за домакинствата с между 15 и 30 на сто. Това твърдят работодателите.

Васил Велев - председател на АИКБ: Безспорно, този ръст в цените ще се отрази и на дребно произвежданите стоки и продукти, безспорно ще се прехвърли и на регулирания пазар, като повишение на цените от първи юли.

Министърът на енергетиката опроверга прогнозите за шоково поскъпване на тока за бита.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Това са абсолютно две изключващи се тези. Няма такава опасност. Битовите потребители трябва да бъдат абсолютно спокойни. Цената е такава, каквато я е определил регулаторът и не бива да се спекулира и не бива да се провокират страхове в българските граждани по този начин. Смятам, че това е просто недопустимо.

Според работодателите обаче има схема за раздуване на цените на свободния енергиен пазар. В нея са замесени търговците, които купуват ток директно от производителите - АЕЦ и ТЕЦ-овете на занижени цени, вместо на пазарни - от борсата.

Кирил Домусчиев - председател на КРИБ: За да може после тези търговци, които са купили с 10 лв. по-евтино сега да ни я продават между 80,120 даже 130 лв., има оферти към наши фирми. 50 хил. Фирми са жертва на тези аферисти. И не случайно работодателските организации подготвяме съответния документ и сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, защото това е пълен бандитизъм.

От Асоциацията на търговците на ток отхвърлиха обвиненията с мотива, че електричеството не може да се съхранява, за да се търси по-висока цена, а се продава на момента.

Мария Кръстева - изп. директор на асоциация "Свободен енергиен пазар": Категорично твърдим, че спекула е невъзможна от страна на търговците в сектора, тъй като това е конкурентен сектор, има над 100 лицензиране търговеца на електроенергия в него. Освен това цената се определя пазарно от търсенето и предлагането. Когато тя се повиши, може да се търсят причините в по-малко предлагане, а това вече е функция на производителите, не на търговците на елктроенергия.

Работодателите поискаха частни капитали да влязат в държавната енергетика, от министерството отговориха, че законът го забранява.

Кирил Домусчиев - председател на КРИБ: Повишаване ефективността на държавните дружества чрез листването им на фондовата борса. Смятаме, че не са ефективни и това се отразява на цялостно на икономиката.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: БЕХ е сред тези обекти, които са в забранителния списък за приватизация. Това не е случайно, защото енергетиката, като изключително важен отрасъл, има специална функция, пряко свързана с национална сигурност.

Бизнесът отново призова за разваляне на договорите с американските централи. Енергийното министерство отговори, че са ангажирали експерти, които да предложат предоговарянето на условията с ТЕЦ-Марица Изток 1 и 3.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьор от Слокощица привлича туристи с екохрана, произведена в района
Ресторантьор от Слокощица привлича туристи с екохрана, произведена в района
Започва 48-ото издание на икономическия форум в Давос
Започва 48-ото издание на икономическия форум в Давос