НОВИНИ

Обществено обсъждане на промени в Закона за движение по пътищата

Промените в Закона за движение по пътищата ще доведат до намаляване на катастрофите и до разграничаване на отговорностите на компетентните органи. Това заяви във Варна заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който участва в дискусия по проблемите на пътната безопасност. Очаква се през август промените в законодателството да бъдат обсъдени от правителството, а през септември да бъде внесено в Народното събрание.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
11:00, 18.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Промените предвиждат сега действащият закон да се раздели в три направления – за движението по пътищата, за водачите и за превозните средства. Според заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов новото законодателство ще доведе до по-голяма стабилност на нормативната уредба.

Красимир Ципов зам.-министър на вътрешните работи “Идеята, която е имаме с предлагането на тези 3 закона е съвсем ясно и категорично да запишем какви са компетенциите на съответните органи.”

В проектозаконите са заложени текстове, които задължават кметовете на общините да подобрят инфраструктурата. Това ще намали произшествията на пътя.

комисар Бойко Рановски – началник на отдел "Пътна полиция" в ГД "Национална полиция"“За пръв път в закона се регулират зони за споделена отговорност, които ги има в целия ЕС. Там с предимство за пешеходци и автомобилисти, колите могат да се движат, но със скорост не повече от 30 км в час.

Според Рановски, новите закони ще решат проблемите с връчването на наказателните постановления. Те ще се разпечатват на място от контролните органи и ще се плащат веднага от нарушителя.

комисар Бойко Рановски – началник на отдел "Пътна полиция" в ГД "Национална полиция" ”Издаването на наказателно ангажира полицейски ресурс да търсят нарушителя на адресите. Всички знаете, че хората на тези адреси, посочили тези адреси, не всички живеят на тях. Намирането е много трудно. “

Комисар Рановски съобщи, че до края на май при катастрофи в страната са загинали 190 души, а над 3 100 са ранени. Загиналите са с 35 по-малко в сравнение с миналата година, но броят на ранените се е увеличил с над 200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрации на техники за спасяване в Пловдив
Демонстрации на техники за спасяване в Пловдив
Реформи в културата – експертни предложения и политическа воля
Реформи в културата – експертни предложения и политическа воля