САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Протест на "ловци" на трюфели срещу забраната да влизат в горите

Близо 500 "ловци" на трюфели от цялата страна протестираха в Русе срещу 3-месечната забрана да търсят в горите деликатесния продукт. Тя е наложена от Регионалните дирекции на горите в цялата страна заради опасността от африканска чума по свинете.

от Виолета Никифорова
06:52, 25.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Търсачите на трюфели настояват наложеното ограничение да отпадне, тъй като все още у нас не е открито огнище на африканска чума по свинете. Те смятат, че забраната да обикалят горите с кучетата е дискриминационна. Освен това смятат, че ограничението не се отнася за други групи, които също могат да станат потенциален източник на разпространение на болестта.

Росен Иванов-председател на Асоциацията на търсачи на трюфели: Както ние ходим и работим в гората, така ходят и билкари, пчелари, дървари, пъдари, ловците, които ще ходят да ловуват диви свине и те ще ходят с 10 кучета. Ние като ходим с кучета в гората, ние сме потенциално опасни да пренасяме заразата от тази чума, а ловците-за тях няма ограничение.

Търсачите на трюфели смятат, че държавата съзнателно ги държи в сивия сектор, тъй като още преди две години са предложили законодателни инициативи, които да регламентират събирането и износа на трюфели, но оттогава нищо не е направено.

Димитър Димитров-председател на Националната асоциациия "Български трюфел: Проблемите са, че няма регламент, че няма никакви закони,...има войнствено настроение между трюфелджии и горски. Трябва да се направи така, че не да воюваме помежду си, а заедно с държавата-в лицето на горското стопанство, да се измислят правила и регламенти, за да може това богатство, което има България, да можем да го съхраним, да го доразвием и да го популяризираме.

Мирното шествие на протестиращите премина около кръговото кръстовище в района на Дунав мост и стигна до сградата на Общината. Гражданите се заканиха, че ако не бъдат чути, ще направят митинг на жълтите павета в столицата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Автомобилни части от пластмасови отпадъци
Зелена светлина: Автомобилни части от пластмасови отпадъци
ЕК награди две български фирми за стартиращ бизнес по опазване на околната среда
ЕК награди две български фирми за стартиращ бизнес по опазване на околната среда