НОВИНИ

Първа стъпка за намаляване на банковите такси за преводи в евро

Банковите такси за международни преводи в евро да бъдат намалени до нивата на вътрешните преводи в национална валута. Това предложение беше гласувано днес в Икономическата комисия на Европейския парламент и засяга държавите като България, които са извън еврозоната.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:00, 05.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Всеки българин, който превежда пари в друга държава от ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод, ако регламентът влезе в сила. Евродепутатът Ева Майдел, която е докладчик по темата, смята, че така ще се премахне двойният стандарт в Европа по отношение на банковите преводи. Според нея банките в България поддържат най-високите такси в Европейския съюз за преводи в евро.

Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ / ЕНП: "Регламентът засяга всеки, който превежда пари в Европа. Но със сигурност ще даде глътка въздух на малкия и среден бизнес, защото за тях тези такси са наистина сериозен разход. Ако за едни превод до момента от 10 евро досега сме плащали средно по 40 лева такси, то сега цената за него ще бъде не повече от 2-3 лева".

Според Майдел новият регламент е втората малка революция в ЕС след намаляването на роуминга. Целта е да се спестят между 3 и 4 милиарда лева на гражданите и бизнеса от страните извън еврозоната. Регламентът предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина.

Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им. Те ще могат да избират различни опции за превалутиране, предлагани от различните доставчици на платежни услуги. Ако бъде одобрен и от държавите-членки, регламентът може да влезе в сила още в началото на 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов иска преразглеждане на поръчката за ремонт на изтребителите Су-25
Каракачанов иска преразглеждане на поръчката за ремонт на изтребителите Су-25
Часове до официалното гласуване на междинните избори за Конгрес в САЩ
Часове до официалното гласуване на междинните избори за Конгрес в САЩ