НОВИНИ

Проливни валежи и днес, в края на седмицата - захлаждане

Условията за интензивни валежи и гръмотевици продължават и днес, съобщи синоптикът от Националния институт за метеорология и хидрология Анастасия Стойчева в Сутрешния блок на БНТ. Най-силни дъждовете ще бъдат в Северна България и в горната част на Тракийската низина. В Габрово се очаква да паднат количества до 55 литра на квадратен метър.

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 25.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Стойчева обясни, че силните валежи са типични за юни и че високите температури, съчетани с по-гладен въздух във високите слоеве на атмосферата, засилват конвективната дейност. За разлика от София, където вчера се изсипаха между 24 и 50 литра на квадратен метър дъжд, в крайните Югоизточни райони не вали и температурите надвишават 30 градуса.

През следващите дни се очаква захлаждане, като в края на седмицата максималните температури няма да надвишат 25-26 градуса, дъждовете ще спрат най-рано в неделя и понеделник. Изключение ще е четвъртък, когато се очаква времето да е горещо и термометрите да надхвърлят 30 градуса.

В България обаче ще е значително по-хладно, отколкото в Западна Европа, където вече започна гореща вълна с температури над-обичайните за сезона.

В началото на юли у нас температурите ще се повишат и преваляванията няма да са толкова значителни, прогнозира синоптикът Анастасия стойчева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема
Жилищната сграда в Пловдив, чийто покрив беше отнесен, остава обитаема
Няма замърсяване след пожара в ТЕЦ Марица Изток 2, води се разследване
Няма замърсяване след пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2", води се разследване