Див заек с киноа и какао. Това е рецептата, с която русенецът Александър Тодоров спечели Националната купа „Най-добър готвач на България". Той грабна престижната награда в надпревара със 120 професионални готвачи от цялата страна.
Най-дългоочакваното признание. Така определя Александър получената преди броени дни награда.
Александър Тодоров - шеф готвач: "Предните две години завършвах втори на същото състезание. Никой не помни вторите. Ти си първият загубил от дългата редица със загубили."
Страстта му към кулинарията отвежда 22 - годишния възпитаник на Русенската професионална гимназия по туризъм в един от най-престижните ресторанти в Лондон. Споделя, че колкото и да обича професията, не веднъж е бил на ръба да се откаже.
Александър Тодоров - шеф готвач: "Имало е моменти, в които съм съжалявал наистина много. За дългия работен ден. Нямаш контакт с приятели. Виждаш хубавото време навън, но не можеш да излезеш от работното място."
Твърди, че е чревоугодник, макар и да не му личи. Обича всичко от испанската кухня. Най-голямо удоволствие обаче му доставя да приготвя мусака. Мечтае да отвори свой ресторант.
Александър Тодоров - шеф готвач: "Искам да изобразя себе си в мой собствен ресторант. Ако трябва да бъда честен, си го представям в България. Мисля, че модернизирането на българската национална кухня може да донесе доста позитивни неща за нашата страна."
А докато превърне мечтата си в реалност, Александър продължава да работи в Лондон. Вече се подготвя и за предстоящото си участие с Националния кулинарен отбор на България в Световното първенство в Люксембург през 2018-а.