НОВИНИ

Адекватна ли е медицинската помощ за децата с диабет в училище

Около 3000 деца у нас страдат от диабет, 600 от тях живеят в столицата. Медицински сестри от учебни заведения в София преминаха през обучение за оказване на първа помощ на децата, докато са на училище или детска градина. Могат ли уменията на медиците да компенсират липсата на апаратура в лекарските кабинети – вижте в репортажа.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
21:07, 01.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Росица Пандова следи нивата на кръвна захар на 8-годишната си дъщеря денонощно със специален часовник. Така Росица е спокойна, че момичето няма да изпадне в хипо- или хипергликемия, докато е на училище.

"На моето детенце сме прикачили един сензор. Той предава данните на помпата от трансиметера, който всъчщност предава тези данни, качваме в Интернет в собствен сайт същите тези данни и след това от Интернет чрез блутут идват и на моя часовник и аз във всеки един момент знам детето ми в какво състояние е и мога да реагирм, ако се наложи", разказа тя.

Този глюкозен часовник обаче е лукс. Цената му е около 150 лева. Децата с диабет, които не разполагат с такъв се обръщат за помощ към медицинските сестри, когато им прилошее в училище. Анета Тюркчиева, която работи в Гимназията по прецизна техника и оптика "Михаил Ломоносов" в София, разказва, че дори да се квалифицира допълнително, в кабинета ѝ няма необходимата апаратура и консумативи.

"Ако е възможно в кабинетите да има апарат, който да измерва кръвната захар и лентички, ще бъде прекрасно за всеки един от нас, специалистите, защото дори и да направи някакъв пристъп, ние освен да извикаме Бърза помощ или родителя, ние нямаме никаква друга опция", сподели тя.

Специалистите са категорични, че въпреки липсата на лекари в учебните заведения от вече над 15 години, медицинските сестри могат да ги заместят пълноценно в измерването на кръвната захар или поставянето на инсулин. Лекарите обаче остават незаменими при дозирането на инсулина, което при нужда друг медицински служител няма право да извършва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма недостиг на винетки в Пловдивско
Няма недостиг на винетки в Пловдивско
Репортерът на БНТ Благой Цицелков с награда от Столична община
Репортерът на БНТ Благой Цицелков с награда от Столична община