Адвокат: Няма държавна намеса във вътрешните работи на Футболния съюз

В уставите на УЕФА и ФИФА много ясно е казано какво е намеса - не трябва да има намеса в избора или в назначаването на органите на Футболния съюз. В случая с оставката на Борислав Михайлов като президент на БФС има призив за оставка, това не е пряка намеса в изборния процес и УЕФА и ФИФА няма как да го тълкуват като държавна намеса във вътрешните работи на БФС. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ адвокатът Борис Колев, доктор по спортно право.

от БНТ
08:36, 18.10.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Колев разясни какво се случва оттук нататък след оставката на Михайлов.

В устава на БФС има член, който определя, че при оставка на президента до свикването на нов конгрес, функциите на президент се изпълняват от първия вицепрезидент. В този случая това е Йордан Лечков, който обаче се кандидатира за кмет на Сливен и няма да може да поеме тази функция. При отказ от негова страна изпълнителният комитет избира друг вицепрезидент до провеждането на конгрес.

"В случая се получава така, че всички отказват, но все някой трябва да приеме, защото това е временно до провеждането на конгрес, защото нормално оставката на Михайлов може да бъде гласувана единствено на конгрес", каза Колев.

Срокът за свикване на конгреса е един месец от поканата за свикването, но няма никаква пречка тази процедура да бъде задействана бързо. "Въпросът е кои ще бъдат кандидатите, дали ще има такива. Те могат да подадат кандидатурите си 15 дни преди конгреса или 10 дни преди конгреса трябва да бъдат публично обявени", допълни адвокатът.

Той отново повтори, че оставката на Михайлов може да бъде приета единствено на конгрес.

Независимо кой ще бъде новият президент на БФС, страната ни ще понесе сериозни санкции от дисциплинарната комисия на УЕФА, която ще разгледа инцидентите от мача България - Англия на заседание на 28 октомври, каза още Колев. Президентът на европейската футболна централа Александер Чеферин предупреди, че комисията е твърдо решена да отстрани расизма във футбола и допълни, че наказанията, които ще продължат да се налагат в битката с него, ще са от най-тежките.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Димитър Пенев за кризата в БФС: Трябва да предотвратяваме проблема в началото
Димитър Пенев за кризата в БФС: Трябва да предотвратяваме проблема в началото
Заблуждаващи оферти: Кои са капаните при резервация?
Заблуждаващи оферти: Кои са капаните при резервация?