НОВИНИ

Адвокатска колегия Пловдив съобщи за вирусна атака чрез мейли

В Адвокатска колегия Пловдив постъпиха сигнали, че по електронната поща на различни граждани са получени съобщения, в които се твърди, че изхождат от адвокати и/или съдебни изпълнители с покана за доброволно изплащане на парични задължения, посочени в прикачен файл. Обикновено, като податели на тези имейли са посочени имена на реални, вписани в различни колегии в страната, адвокати.

адвокатска колегия пловдив съобщи вирусна атака мейли
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 20.12.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

В действителност обаче посочените адвокати нямат нищо общо с отправените от тяхно име електронни съобщения и посочените пощи, от които са излъчени същите. Адвокатска колегия Пловдив съобщава, че не съществува практика адвокат да отправя покана за доброволно изпълнение в прикачен файл.

Изпратените съобщения представляват т.нар. "фишинг атака", която цели инсталиране на зловреден софтуер на компютъра и/или набиране на лична информация за номера на кредитни карти, пароли за достъп до банкови сметки, електронни пощи и др. Ясни индикации, че електронното съобщение е зловредно и не е изпратено от адвокат могат да бъдат непознатия електронен адрес, от който е получено съобщението, фактът, че получателят не познава такъв адвокат и не е комуникирал с него преди това, че няма предоставен телефон за обратна връзка, както и самото наименование на прикачения файл.

За проверка на вписан адвокат в Адвокатска колегия – Пловдив, можете да използвате адрес: https://www.plovdivlaw.org/Вписани-адвокати/1, а при невъзможност позвънете в офиса на Адвокатския съвет при Адвокатска колегия – Пловдив , тел: 032398355.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли мода при елхите?
Има ли мода при елхите?
Полицията в Благоевград предприема допълнителни мерки за сигурност по празниците
Полицията в Благоевград предприема допълнителни мерки за сигурност по празниците