ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Агнешкото поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:39 мин.
Икономика

На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне. Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти повече.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Прекупвачите дават цена от 4.50 лева - 4.80 лева за килограм живо месо. Георги продава своите агнета по 6 лева за килограм. Твърди, че и тази цена е обидно ниска.

      Георги Стоименов, животновъд: "Ако речем да направим сметката с молив, не излиза и това не излиза. Защо – ще ви кажа... Истината е тая, няма парички, всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но казвам ви пак, не водя сметка, защото, и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка – трябва да се откажеш".

      Kлиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12.80 лева за килограм. Плешката се предлага за 13.30 лева за килограм, а агнешкият бут за 14.60 лв.

      Александър Ханджийски, търговец: "Значи нашата фирма работи с фирми от цяла България, които изкупуват. Нашата фирма агнешкото минава през кланица задължително, българско, прясно, агнешко месо.С български печат... Надяваме се шефовете да са направили всичко възможно, да позволят на хората да могат да си позволят на тази цена.”

      Търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?