НОВИНИ

Акция на Пътна полиция за контрол на скоростта започва в цялата страна

Специализирана операция за контрол на максималната скорост на пътя стартира от вчера в цялата страна и ще продължи до неделя, съобщават от Главна дирекция "Национална полиция". Акцията се провежда на територията на всички европейски държави членки на европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
11:11, 07.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Патрули са разположени по пътните артерии към летните курорти и преди контролно-пропускателните пунктове на страната.

Шофьорите няма да бъдат спирани за проверка. Вместо това скоростта ще се засича чрез камери, а нарушителите ще получат електронен фиш.

"Имаме 148 камери, интегрирани в автомобилите, 28 на тринога, 24 стационарни камери и една за средна скорост", заяви гл. инспектор Росен Рапчев от отдел "Пътна полиция", който ръководи операцията.

Той предупреди, че при превишение на скоростта с над 50 км./ч. в населено място се отнема книжката на водача за 3 месеца.

"Скоростта е един от основните фактори за настъпване на тежки пътно-транспортни произшествия със загинали и ранени", посочи още той и подчерта, че и след приключване на акцията, от "Пътна полиция" имат план за сериозен контрол на скоростта по пътищата.

У нас това е втората по ред операция за годината по линия на TISPOL. Първата се проведе през април, а данните сочат, че тогава са установени 26 хиляди нарушения.

Статистиката за миналата година през август показва, че са установени над 660 хиляди нарушения във всички държави-членки на TISPOL. Тогава, у нас са глобени 19 400 души. В Сърбия броят на превишилите скоростта достигнал 15 хиляди, а в Унгария и Латвия хванали по 5 хиляди нарушители. Най-много глоби са раздали в Германия - над 270 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят периодично движението за Забърдо и Чудните мостове заради срутището
Затварят периодично движението за Забърдо и Чудните мостове заради срутището
​Момче и момиче загинаха на място при тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас
​Момче и момиче загинаха на място при тежка катастрофа на пътя Варна - Бургас