НОВИНИ

Акция в Анкара: Заловиха ръкописи от времето на Османската империя

Турските сили за сигурност заловиха 500-годишни ръкописи в операция срещу контрабандата в столицата Анкара, предаде „Сабах“. Клонът за борба с контрабандата в Анкара е стигнал до заподозрения, когато се опитал да продаде онлайн ръкописи от Османската епоха на полицаите под прикритие.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:04, 26.04.2019
Чете се за: 00:26 мин.
По света
акция анкара заловиха ръкописи времето османската империя

Полицията е заловила заподозрения, като е организирала среща под претекст, че иска да купи древните книжа. Заподозреният поискал 200 000 турски лири (33 671 щатски долара) за ръкописите, преди да бъде задържан. Служителите на музея в Анкара разкриха, че иззетите ръкописи са от управлението на османския султан Сюлейман I, известен още като Суюлейман Великолепни. Ръкописите са предадени на музея за по-нататъшно изследване.

Всяка година в Турция се извършват хиляди операции за борба с контрабандата, за да се спре незаконната продажба на исторически обекти и да се защити богатото културно наследство на страната. Въпросът е от решаващо значение за страна, която е дом на около 3 000 древни града от 42 цивилизации и чиято туристическа индустрия разчита на богатото историческо наследство, за да привлича милиони чуждестранни посетители всяка година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внимание шофьори: 1000 лева глоба за каране в аварийната лента на магистралата
Внимание шофьори: 1000 лева глоба за каране в аварийната лента на магистралата
​Срив в системата на турските митници: Кошмарен трафик на ГКПП Капъкуле
​Срив в системата на турските митници: Кошмарен трафик на ГКПП "Капъкуле"