НОВИНИ

Алпинисти обрушват скалата на пътя за Рилския манастир

Алпинисти обрушват скалата при 27-ми км на път III-107 Рила - Рилски манастир. Автомобилният трафик се спира за определени интервали, за да се осигури безопасното извършване на работите. Укрепителните дейности няма да се извършват в петък и в почивните дни.

алпинисти обрушват скалата пътя рилския манастир
bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 21.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Премахват се нестабилните блокове от скалния откос на трите срутища, паралелно се отстраняват и дървета. Те се премахват от собственика на гората - Рилската света обител. Веднага след приключване на обрушването ще започне поставяне на укрепителна стоманена мрежа.

За разчистване на пътното платно от падналите скални късове и дървета автомобилният трафик се спира за определени интервали, за да се осигури безопасното извършване на работите.

;

Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Движението на МПС се контролира от сигналисти и сектор „Пътна полиция“.

Укрепителните дейности няма да се извършват в петък и в почивните дни - събота и неделя, когато Рилският манастир се посещава от повече туристи, поклонници и трафикът е по-интензивен. За да не се затруднява движението на 28 август /вторник/ – Голяма Богородица по стар стил, също няма да се предприемат ремонтни работи.

;

Първоначалното укрепване се очаква да приключи за срок от два месеца. Екип от геодезисти работи върху набелязването на мерки за дълготрайното решаване на въпроса в този участък. За укрепването на ската Агенция „Пътна инфраструктура“ подготвя документация за стартиране на обществена поръчка за изработване на технически проект и извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъка.

Целта е проучвателно-проектанските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени конкретни мероприятия за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция с оплакване в Световната търговска организация срещу американските мита
Турция с оплакване в Световната търговска организация срещу американските мита
Бойко Борисов: До края на седмицата ще имаме напълно работещ Търговски регистър
Бойко Борисов: До края на седмицата ще имаме напълно работещ Търговски регистър