НОВИНИ

Андрей Ковачев: Договорът е огромна крачка за Македония

Чрез подписването на Договора за добросъседство с Македония трябва да преодолеем идеологиите, които са ни разделяли и заедно да продължим към ЕС, просперитет, сигурност и братско сътрудничество. Това заяви в "Денят започва" Андрей Ковачев, депутат от ГЕРБ и ЕНП, който каза още, че договорът е огромна крачка за Македония, тъй като предишния премиер Никола Груевски не е пожелал да го направи 11 години.

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 01.08.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Андрей Ковачев евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Това е една огромна крачка, която правим, но това е само формалната ѝ част. Ще видим какво ще се случи в практиката - дали силите, които тласкат назад, а то има такива. И в Белград има такива сили, и в Москва не желаят това сближаване и работят по всички възможни канали то да не се случи.

Андрей Ковачев каза още, че Зоран Заев поема сериозна отговорност и прави смела крачка, която г-н Груевки не пожела да направи 11 години, въпреки че казваше, че иска евроатлантическа ориентация и добри отношения с България, но на практика виждахме точно обратното.

Андрей Ковачев евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Никой няма право да казва на хората вие какви сте. Все човек има право сам да се декларира такъв, какъвто се чувства. Най-важното е да няма насаждане на омраза.

В студиото на БНТ евродепутатът Андрей Ковачев каза още, че в двете държави историята не трябва да е нито лява, нито дясна и трябва да се гледат автентичните оригинални артефакти, а как ще се променят нещата зависи и от желанията на всички това да стане факт. Той каза още, че ще работят за намаляване на роуминга в Македония.

"Този договор е една стъпка за преодоляване на конфликтите, идващо от комунизма. Това ще даде тласък и на евроатлантическата интеграция на Македония.", каза още Андрей Ковачев, който сподели, че се надява да няма инциденти по време на подписването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Реставрират уникалните стенописи в параклиса Свети Николай в Рилския манастир
​Реставрират уникалните стенописи в параклиса "Свети Николай" в Рилския манастир
Увеличават се дарителите на Историческия музей в Дупница
Увеличават се дарителите на Историческия музей в Дупница