НОВИНИ

Ангела Меркел: Европа трябва да намери общо решение на бежанската криза

Европа трябва да намери общо решение на бежанската криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю за италианската телевизия, излъчено снощи, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
10:28, 25.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света
ангела меркел европа намери общо решение бежанската криза

В общност, основана на принципа на солидарността, всяка страна трябва да допринася според възможностите си, каза още Меркел. По думите й през последните две години е постигнат голям напредък, но има още работа за вършене.

Тя говори и за папа Франциск, като окачестви като трогателни и вдъхновяващи последните му изказвания.

Вчера той се срещна с 27-те лидери на държавите от ЕС преди днешния им форум на върха в Рим по случай 60 години от подписването на Римските договори.

"Мисля, че далеч не сме направили всичко добре. И което е останало недовършено, е време сега да бъде доведено докрай, имаме добра база за това. Когато отваряхме вътрешните граници, ние не мислехме за укрепване на външните граници. Когато въвеждахме единната валута, не бяхме готови за кризата. Но в момента поправяме всичко това чрез банковия съюз и стабилизационните механизми. Най-важното е всичко това да се прави в атмосфера на солидарност", заяви германският канцлер.

"Трябва да гарантираме (условия) хората да не бягат (от своите страни), да разрешим кризите като тази в Сирия и да правим това заедно", каза Меркел.

Тя също така отново изрази една от основните тези на икономическата си политика: "Трябва да съгласуваме истински правила и това няма как да се направи без икономии".

За случката по време на срещата й с президента на САЩ Доналд Тръмп (когато се твърдеше, че той не се бил ръкувал с Меркел) германският канцлер каза, че е имало "достатъчно ръкостискания".

"Не мисля, че това е било лош сигнал за Европа. Само заедно можем да бъдем силни", заяви Меркел.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушен удар уби 16 души в сирийски затвор
Въздушен удар уби 16 души в сирийски затвор
Улица Сезам ни среща с аутизма
"Улица Сезам" ни среща с аутизма