НОВИНИ

Анимирани билбордове срещу войната по пътищата

Анимирани билбордове срещу високата скорост по автомагистрала Тракия. Нестандартната кампания "Карай си спокойно" е новият призив към младите шофьори по време на лятната ваканция. Инициативата е на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. От началото на годината на пътя са загинали 359 души, което е с около 50 по-малко спрямо миналата година по това време.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:11, 21.08.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Това лято експертите предлагат нов подход срещу войната по пътищата. Вместо смачкани автомобили, болници и линейки по пътя към морето ще виждаме забавни анимации.

Засега подобни илюстрации са поставени на 12 билборда по АМ ,,Тракия". Авторите се надяват артистичната провокация да окаже ефект върху любителите на високите скорости особено сред младите и неопитни шофьори.

Георги Иванов, директор на проекта: Преди 10 години се състезавах с коли - драг рейсинг. Смея да твърдя, че познавам хората, които имат бензин в кръвта и обичат да карат бързо. Единственият път към тях е през чувство за хумор, чрез забавление. Не по някакъв назидателен начин.


;

Изчисленията показват, че пътят от София до Бургас по магистралата е три часа, ако караме със 120 километра в час. Ако увеличим скоростта с още 20 километра в час ще спестим 26 минути, но рискът да катастрофираме става много по-голям.

Освен скоростта проблем при някои млади водачи се оказва липсата на квалификация.

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи: Някои автошколи спестяват часове, за да извадят на пазара цена от 200 лв. на автокурс, което е абсурдно. Спестява се каране по магистрала, може да видите рядко учебен автомобил в тъмната част на деня.

Кампанията ще продължи до 15 септември, а авторите й обмислят как тя да продължи и през зимата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайка счупи рекорда на 50 м гръб
Китайка счупи рекорда на 50 м гръб
КАТ продължава спецакцията за контрол на пътищата в цялата страна
КАТ продължава спецакцията за контрол на пътищата в цялата страна