НОВИНИ

Антон Тодоров обясни, че е разбран погрешно и се извинява за думите си

Остра реакция на политици и медии предизвика поведението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, след като той отправи заплахи за уволнение към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев. Веднага след него вицепремиерът Валери Симеонов пък заяви, че ако е злонамерен, е можел да направи един Викторгейт. От Нова телевизия посочват, че приемат отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти като недопустимо поведение и застават зад Виктор Николаев. Журналистически организации осъдиха посегателството върху свободата на словото. Преди минути Антон Тодоров обясни, че е разбран погрешно и че се извинява за думите си.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:01, 06.10.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

От ГЕРБ се разграничиха от Антон Тодоров и излязоха с позиция, че винаги са защитавали свободата на медиите и че всички изказани тези от депутата са негово лично мнение.

Димитър Главчев - председател на Народното събрание - Нашата позиция и като партия, и като парламентарна група, аз лично като председател на НС винаги съм казвал, че трябва да има свободно изразяване на мнението на журналистите, да се спазват журналистическите стандарти. За нас няма неудобни въпроси, има неточни отговори и неточно поведение.

Председателят на парламента Димитър Главчев каза, че не може да отговаря от името на ГЕРБ дали Антон Тодоров трябва да бъде изключен от групата и посочи, че има доста народни представители, за които може да се каже, че уронват престижа на парламента.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова написа във Фейсбук, че категорично осъждат поредния случай на цензура и заплахи към журналист. Според нея това не е прецедент, а начин на мислене на управляващите. Тя смята, че не може да има оправдание, че става дума за лично мнение, защото такива позиции Антон Тодоров изразява и от трибуната в парламента и е поощряван от ГЕРБ.

Пенчо Милков - БСП - В никакъв случай политик не може да си позволи с тези думи да се обръща към журналист, че ще го уволнява или за въпросите, които да му се задават.

Антон Тодоров бива използван във всяко пленарно заседание по еднотипен начин. Не би трябвало ние да вярваме, че това са самосиндикални негови решения да се държи по този начин.

От ДПС също осъдиха поведението на Антон Тодоров.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС - Мисля, че цялостното поведение и политика на ГЕРБ е такава. Проби, грешки, извинения, после пак същите грешки и опити за извинения, и пак, и пак. Такова поведение като на г-н Тодоров, г-н Велчев и ред други изискват решимост, сила, воля и действия, а не извинения.

Часове по-късно, писмено Антон Тодоров обясни, че не е искал да заплашва Виктор Николаев и че четвъртата власт за него е над останалите. Тодоров се извинява за думите си. Твърди, че те са разбрани превратно и че е изразил загриженост журналистът да не си навлече гнева на други хора, които имат изключителни лостове за влияние. Тодоров посочва, че през последните дни е обект на безпрецедентна атака заради разкритията му за олигархията и задкулисието.

Вицепремиерът Валери Симеонов днес избягваше въпросите за неговите думи за Викторгейт.

Валери Симеонов - вицепремиер - На тенденциозни и иронични въпроси нямам намерение да отговарям.Вие говорите с един стожер на толерантността и демокрацията, как можете да допуснете такава мисъл - аз да заплашвам журналист!

Журналистически организации осъдиха погазването на свободата на словото и натиска над журналисти и дори призоваха за медиен бойкот на управляващите, които позволяват това.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха търговския лиценз на Емко
Възстановиха търговския лиценз на "Емко"
В Силистра ги е страх, че ще останат без дърва за зимата
В Силистра ги е страх, че ще останат без дърва за зимата